Koliko je opasno izložiti se Suncu bez zaštite?

Kako je indeks ultraljubičastog (UV) zračenja stalno u porastu, potrebno je voditi brigu ne samo o koži, već i o očima koje su izuzetno osetljive na UV zrake. Izlaganje očiju Suncu, koji je prirodni izvor UV zračenja, može da izazove brojna oštećenja oka. Postoje tri vrste UV zračenja:

  • UVA – koje može da dopre do mrežnjače. Dugotrajno izlaganje UVA zracima, povećava opasnost od degeneracije žute mrlje (makule). Posledice od UVA zračenja su kumulativne, pa se preporučuje nošenje naočara za sunce od najranijeg detinjstva.
  • UVB – koje čini samo 10% ukupnog UV zračenja koje dolazi do Zemlje, ali je najopasnije za zdravlje i prozrukuje najveću štetu očima, jer može da ošteti rožnjaču i izazove fotokeratitis poznat kao ,,snežno slepilo”.
  • UVC – koje blokira ozonski omotač.

Kako su oči najizloženije UVA zračenju, u daljem tekstu ćemo više pričati o degeneraciji makule koja predstavlja rastući problem u oftalmologiji, kako se globalno i životni vek produžio.

Degeneracija makule – problem starijih?

Oštećenje makule nastaje kao proces ukupnog starenja organizma. Degeneracija makule je oštećenje žute mrlje gde dolazi do gubitka centralnog vida (koristimo ga za vožnju, čitanje, prepoznavanje lica i finih detalja i obavljanje svakodnevnih poslova), dok je okolni vid očuvan. Može se javiti i kod mlađih osoba i tada se govori o distrofijama, koje su obično nasledne. Takođe, makula može biti zahvaćena i kod dijabetičke retinopatije. Oštećenja žute mrlje mogu se javiti  kao posledica povreda, infekcija i zapaljenja. Glavni simptom je zamućen, nejasan centralni vid koji se ne može korigovati naočarama. Kako bolest napreduje moguća je pojava male, ali rastuće, crne mrlje u vidnom polju. Bolest zahvata oba oka, ali je jedno oko uvek više zahvaćeno. Može se javiti kao suvi (oko 75% pacijenta ima ovaj tip) i vlažni oblik bolesti (10%).

Prevencija i terapija

Nažalost, efikasno sredstvo za lečenje makularne degeneracije ne postoji, zbog toga prevenicja ima najvažniju ulogu da odloži pojavu degeneracije makule i spreči njeno dalje napredovanje.

Brojne studije su pokazale smanjenje rizika za nastanak makularne degeneracije, unosom namernica koje se bogate:

  • Luteinom (žumance, šargarepa, kukuruz, zeleno lisnato povrće, citrusi)
  • Zeaksantinom (žumance, kukuruz, zeleno lisnato povrće)
  • Vitaminom E (ulje I seme suncokreta, badem, orasi, kikiriki, zeleno lisnato povrće)
  • Vitaminom C (citrusi, jagode, maline, kupine, borovnica, brusnica, crvena paprika, paradajz)
  • Vitaminom A (šargarepa, riblje ulje)
  • Cinkom (jaja, badem, pasulj, jagnjetina)
  • Omega-3-masnim kiselinama (losos, chia semenke, lanene semenke).

Takođe, dokazano je da unos folne kiseline, B6 I B12 kod žena smanjuje rizik za nastanak makularne degeneracije.

British Journal of Ophthalmology 2006. godine objavio studiju po kojoj ljudi koji žive sa osobom koja puši udvostručuju rizik za nastanak degeneracije žute mrlje. Kao značajna preventivna mera u nastanku makularne degeneracije, savetuje se prestanak pušenja.

NE ZABORAVITE izlaganje suncu sa sunčanim naočarima sa visokom UV zaštitom!

Kada ni raznovrsna ishrana ne omogućava dovoljno fitonutrijenata, pomoć nalazimo u dijetetskim suplementima.

Jedan takav proizvod je Biogelat Lutein Augen Plus sa visokom količinom luteina I zeaksantina, obogaćen folnom kiselinom, vitaminom B6 I B12. Ima visok antioksidacioni potencijal jer sadrži vitamin A, E I C. Vrlo je jednostavan za primenu- jedna kapsula na dan. Pogodan je i kod dijabetičke retinopatije.

Veoma je važno zapamtiti da su vitaminski suplementi, kao dodaci ishrani, dobra prvencija u očuvanju vida i imaju ključnu ulogu u usporavanju daljeg napredovanja bolesti u teži (vlažni) oblik makularne degeneracije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *