Koliko je prerađena hrana zaista opasna?

Toliko nezdrava da može izazvati i preuranjenu smrt – jedna od studija kaže!

Konzumiranje prerađene hrane se, sa razvojem prehrambene industrije, gotovo pa udesetostručilo poslednjih decenija. U pitanju su pre svega grickalice i instant jela.

Francuska studija na koju smo se pozvali u prvoj rečenici ukazuje na alaramantan podatak –  rizik od raka povećao se za 14 posto na svakih deset posto povećanja udela prerađene hrane u svakodnevnoj ishrani, poput industrijski proizvedenog hleba, kupovnih kolača, slatkiša, grickalica i dr.

Postavlja se i pitanje – kako aditivi, hemikalije koje dolaze u dodir sa hranom i obrada utiču na zdravlje čoveka?

Nutricionisti i lekari svakako upozoravaju da je prerađena hrana veliki neprijatelj! Primera radi, sir u listićima u najvećem broju slučajeva uopšte nije sir – već u pitanju smesa mlečnih masnoća, emulgatora i boja.

I ne samo sir – i prerađeno meso je nezdravo, odnosno prepuno masnoće, a pojedine američke studije pokazuju da viršle, industrijske kobasice i dr. sadrže čak 400 odsto više soli i 50 odsto više konzervansa u odnosu na termički neobrađeno, crveno meso.

Posebno treba uzeti u obzir da pojedina obrađena hrana sadrži i nitrate – aditive koje su brojne studije dovele u vezu sa povećanim rizikom od raka.

Velika količina soli u obrađenoj hrani može da doprinese začepljenju arterija zasićenim mastima i napravi brojne probleme u organizmu.

Sve u svemu, koliko god da je izazov, naporno voditi računa o ishrani kad jedva imamo vremena i da predahnemo od ovako intenzivnog ritma života – pazite šta jedete!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *