Koliko su dijete bez ugljenih hidrata bezbedne?

Izbacivanje, odnosno redukcija ugljenih hidrata je najčešći put koji biraju ljudi kada se odluče za smanjenje kilograma.

Obroci bez belog hleba, testenine i pekare su sigurno dobar start za oblikovanje figure.

Ali, u poslednje vreme se pojavila i dijeta „0 ugljenih hidrata“, odnosno gotovo potpuno izbacivanje istih iz ishrane!

Primera radi, povrće uglavnom sadrži 3 do 4 grama ugljenih hidrata po činiji srednje veličine, orah otprilike isto – dolazimo do zaključka da ova dijeta izbacuje veliki deo ishrane koja štiti naše zdravlje, verovatno više nego neka druga dijeta, npr. keto koja je isto veoma restriktivna.

Što se tiče ugljenih hidrata, pažnja treba da bude na ravnoteži, ne na potpunom izbacivanju!

Naravno, postoje oni koji su potpuno bespotrebni i štetni za naš organizam, poput rafinisanih šećera i prerađene hrane. Ali, kao što postoje treninzi koji neumitno dovode do povrede pa ih ne izbegavamo zato sve – tako povucimo analogiju i sa ugljenim hidratima. Neki su štetni, tačno – to ne znači nikako da ih sve treba izbeći, po svaku cenu!

Izbacivanjem UH može doći do smanjenog unosa mnogih hranljivih materija od ključnog značaja, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna… Ne postoji dovoljan broj dijetetskih suplemenata koji ovo mogu da zamene.

Manjak ovih materija može oslabiti imunitet, povećati rizik od hroničnih oboljenja uključujući i bolesti srca.

Istraživanja su pokazala da biljna ishrana obogaćena UH može da utiče na smanjenje telesne težine, osnaži rezistenciju na insulin i zdrave mikrobiome creva.

Put do vitke linije i zdravog tela ne možemo posmatrati anahrono. Uz lošu ishranu je nedostizanje rezultata još i najbezbolnija stvar koja nam se može desiti. Ukoliko proizvoljno budete ukidali namirnice možete da ozbiljno narušite vaše zdravlje.

Zato uvek preporučujemo posetu nutricionisti kako bi dijeta bila sigurna i efikasna! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *