Koliko znamo o vitaminu K?

Vitamin K je grupa vitamina rastvorljivih u mastima i imaju izuzetno važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi, metabolizmu kostiju i u regulisanju nivoa kalcijuma u krvi.

Filokinon, poznat i kao vitamin K1, nalazi se u biljkama. Kada ljudi jedu, bakterije u debelom crevu pretvaraju ga u oblik za skladištenje, vitamin K2. Upija se u tankom crevu i čuva u masnom tkivu i jetri (zato su, između ostalog, neophodne dobre bakterije tj. probiotik, ali to nam je već druga tema). Vitamin K je neophodan organizmu kako bi se proizveo protrombin, protein i faktor zgrušavanja krvi koji je suštinski važan za gorenavedenim funkcijama.

Većina odraslih nije izložena riziku od nedostatka vitamina K.

Najverovatnije je da će uticati na novorođenčad i na osobe sa problemom malapsorpcije, kod na primer sindroma propustljivog creva, cistične fibroze, celijakije ili ulceroznog kolitisa. Novorođenčad primaju injekcije vitamina K kako bi se zaštitila od mogućeg krvarenja unutar lobanje, a što se tiče preporučene doze – zavisi od pola i uzrasta.

Vitamin K koristi organizmu na razne načine: zdravlje kostiju – izgleda da postoji korelacija između niskog unosa vitamina K i osteoporoze. Nekoliko studija je pokazalo da vitamin K podržava održavanje jakih kostiju, poboljšava gustinu kostiju i smanjuje rizik od preloma. Kognitivno zdravlje – povećani nivo vitamina K u krvi je povezan sa poboljšanom epizodičnom memorijom kod starijih osoba. U jednoj studiji, zdrave osobe starije od 70 godina sa najvišim nivoima vitamina K1 u krvi imale su najviši verbalni epizodični učinak pamćenja. Srce – vitamin K može pomoći u smanjenju krvnog pritiska sprečavanjem mineralizacije, gde se minerali nakupljaju u arterijama. To omogućava srcu da slobodno pumpa krv kroz telo. Mineralizacija se prirodno javlja sa godinama, i to je glavni faktor rizika za srčane bolesti. Pokazalo se da adekvatan unos vitamina K smanjuje rizik od moždanog udara.

Kao što smo rekli na početku – u pitanju je grupa vitamina, među kojima se najčešće izdvajaju K1 i K2. K1 najčešće dolazi iz zelenog povrća, dok je K2 grupa jedinjenja dobijenih uglavnom iz mesa, sireva i jaja.

Iako su nedostaci vitamina K retki kod odraslih, oni su veoma česti kod novorođenčadi zbog sterilne crevne flore i istovremenog nedostatka vitamina K u majčinom mleku.

U apotekama možete pronaći proizvode sa ovim vitaminom – u pitanju je Vitamil! Proizvodi su namenjeni prevremeno rođenoj deci i novorođenčadi na prirodnoj ishrani. Ovi proizvodi doprinose prevenciji rahitisa i kasne hemoragijske bolesti novorođenčadi i doprinose normalnom razvoju kostiju i zuba i održavanju normalne funkcije mišića i imunološkog sistema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *