Konstipacija i/ili opstipacija

konstipacija

Konstipacija i/ili opstipacija, hm?

Ne volimo da se mnogo frljamo terminima kada to nije preko potrebno i težimo ka jednoj mudroj izreci da ukoliko svedenim rečima ne umeš da objasniš nešto, adekvatno znanje ni ne poseduješ.

Ali, nije zgoreg naučiti barem reč-dve nove, kako bismo mogli da razlikujemo pojave koje su i te kako učestale u svakodnevnom životu.

Creva i te kako umeju da nam zadaju glavobolje, ali i bolove u celom telu. Najčešće nas pogađa izostanak spontanog pražnjenja creva, odnosno opstipacija. Ali, ništa mnogo ređe nije ni pojava kada se creva prazne, ali mučno, usled tvrde i suve stolice.

Prvu pojavu medicina poznaje kao opstipaciju, a drugu kao konstipaciju! Ali, u našem jeziku se i za jednu i za drugu pojavu uvrežila reč – zatvor!

Hajde da još malo napravimo razlike. Protiv opstipacije je nekada krajnje jednostavno da se izborimo – dovoljno je nešto učestalija fizička aktivnost, unos veće količine vode i eventualna ishrana bogata vlaknima. Za konstipaciju važe slični uzroci, s tim što nju mogu da takođe izazovu lenja creva, odnosno pojava kada se stolica kreće sporo kroz creva jer se mišići ne kontrakuju kako treba.

Pored generalnih saveta, za borbu protiv konstipacije preporučuju se i različiti alternativni metodi, poput akupresure i masaže u predelu abdomena koji bi trebalo da aktiviraju creva.

Ukoliko vam masaža ovakve vrste ne deluje privlačno (ne brinite, niste jedini), farmacija je dala jedan sasvim drugi i, sigurni smo, privlačniji način da „odlenjite“ vaša creva!

Tako vam ovom prilikom predstavljamo Eva/qu supozitorije za čišćenje, odnosno efervescentno-fiziološki stimulans koji će eliminisati nakupljenu stolicu iz rektalne ampule. Izuzetno je značajno da Eva/qu supozitorije deluju isključivo lokalno i ne sadrže laksativne sastojke koji, ukoliko ih organizam resorbuje, mogu dovesti do neželjenih sporednih dejstava, kao što su ozbiljna dehidratacija, disbalans elektrolita, kolitis indukovan laksansima i dr.

Preporučuju se svim putnicima jer se konstipacija može desiti na putovanjima a pražnjenje vam je potrebno urgentno!

Više o ovom proizvodu pogledajte OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *