Kseroza – zašto i kako nam se koža suši?

sunčani vitamin, vitamin D

Mnogo puta smo slušali o suvoj koži. I kao da je svako imao neki svoj način kako da taj problem suvoće predupredi. Bilo kako bilo, u ovom našem blogu ćemo se baviti najpre samim problemom, koji je inače aktuelan tokom cele godine.

Okej, mnogo puta smo slušali o problemu, ali pretpostavljam da niste bili baš u prilici da se susretnete sa medicinskim terminom – kseroza. Termin potiče od grčke kovanice – „ksero“ znači suvoća, i „ozis“, što znači bolest, odnosno poremećaj u medicinskom smislu.

Više je uzroka ovoj pojavi – i ona može da postane i te kako više i ozbiljnije od estetske pojave.

Suva koža nastaje najpre (logično je, zar ne?) kada koža izgubi na vlažnosti. To se događa sa starenjem ili usred određenih bolesti – npr. zbog dijabetesa koža može postati veoma suva, gruba i ispucala.

Dva su glavna faktora koja pomažu u regulaciji vode u gornjim slojevima kože: efikasnost higroskopskih molekula u epidermalnim slojevima kože čoveka. Kod zdrave kože molekuli, poput uree, soli i amino kiselina, prirodno privlače i vezuju vodu. Bitna je i efikasnost lipida kože (kao što su ceramidi) koji igraju ključnu ulogu u redukciji gubitka vode usled isparavanja.

Koji se simptomi javljaju kada se koža „presuši“?

Osećaj „zatezanja“ – kao da je koža „tesna“, nastaje zbog veće količine mrtvih ćelija na površini. Kada je koža gruba, i to je posledica suvoće. Kada je koža gruba, odumiranje ćelija se ubrzava – čime se sloj mrtvih ćelija povećava. Imamo i ispucalu kožu – koja je rezultat povećanog ljuspanja epidermisa.

Hajdemo na suštinu – zašto se koža suši?

I ovde su dva faktora ključna: poremećaj lipidne barijere u koži – ćelije u gornjem sloju kože povezane su epidermalnim lipidima. Ovi lipidi su ključni za zdravu kožu jer se vezuju u zaštitnu barijeru i vezuju vlagu. Kada nedotaju lipidi, koža naprosto može postati suva. Drugi je nedostatak prirodnih hidratantnih faktora, poput uree, šećera i soli koji zapravo vezuju vodu za gornje slojeve. I kada su u manjku, vezuje se i manje vode, što dovodi do suve kože.

Protrčali smo kroz uzroke i simptome. Hajdemo na – rešenja! Predstavljamo vam ovom prilikom Derexyl krem.

Ovaj zaštitni krem za lečenje znakova i simptoma suvoće kože (kseroza), posebno kod raznih kožnih oboljenja (atopijski dermatitis, ihtioza). Derexyl krem je formulisan za tretiranje znakova i simptoma suvoće kože (kseroza). Hidrirajuće delovanje glicerola pomaže da se održi ravnoteža vlage u koži. Zahvaljujući ovakvoj formulaciji, Derexyl krem takođe umanjuje i pomaže u sprečavanju iritacije.

Više pogledajte OVDE, a za dodatna pitanja smo, podrazumeva se, tu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *