Kupanje u šumi – mit ili istina?

Kupanje u šumi
Photo credit: Moyan_Brenn / Foter.com / CC BY

Opustite se i pokušajte da zamislite da ste u šumi. Jesen je već na izmaku, ali miholjsko leto joj ne da mira. Novembarsko sunce se probija kroz grane na kojima se viori još po neko preostalo lišće. Kroz gusto visoko drveće pokušavate da otkrijete da li postoji neki oblačić na plavom nebu. Pod nogama vam šušti opalo lišće zlatno-žute boje. Posmatrate ih i ugledate crveni list koji vas podseća na zvezdu. Podižete ga i nastavljate da koračate. Tek po neka pesma vrabaca vam odvuče misli od šarenog tepiha pod kojim hodate. Da li imate sliku pred sobom? Odlutali ste šumom i dopustili da i vaše misli odlutaju? Objasniću vam zašto nas ovakva naizgled obična slika opušta i kako utiče na naše zdravlje.

Pre nekog vremena sam razgovarala sa stricem o parkovima koji se nalazi u našem gradu i koji uprkos svemu što urbanost donosi, prkose gužvi, buci i smogu. Spomenuo mi je „forest bathing” i kako postoji malo tekstova kod nas na ovu temu. Rekao mi je da ukucam na Google-u i saznam šta taj izraz predstavlja. Hiljade tekstova koje mi je Google izbacio su govorili o istom. Predstavljam vam „shrin-joku”, u bukvalnom prevodu sa japanskog jezika – „kupanje u šumi”.

Kako se uopšte možemo kupati u šumi?

Od 2007. godine u Japanu postoji društvo pod nazivom „Meditacije u šumi”. Osnovao ga je profesor, takozvane šumske medicine, Quing Li koji je godinama istraživao na koji način utiče drveće na nas. Da bi dokazao svoju teoriju o ovoj pojavi sproveo je istraživanje na mladim ženama i muškarcima. Grupu je poslao u šumu na tri dana. Većinom vremena su šetali, a odsedali su u jednom objektu nasred šume. Prvog i poslednjeg dana putovanja uzet im je uzorak krvi koji su doktori upoređivali. Rezultati su pokazali da su nakon provedenog vremena u šumi njihova krvna zrnca poboljšana i da im je imuni sistem ojačao. Na osnovu ovoga dr. Li je dokazao da drveće ispušta limonen koji u sebi sadrži „imunoboosting” koji utiče na okolinu, pa i na ljude. Sem toga, jačanju imuno sistema Li pripisuje udisanju čistog šumskog vazduha. U njemu se stapaju esencijalna ulja drveća koja sadrže prirodni antibiotik fitoncid (naziv potiče od grčke reči „phiton” biljka i „cide” ubiti). Drveće emituje antibakterijske eterične sastojke koji ih štite od truljenja i raznoraznih štetočina – insekata, gljivica i bakterija. Da li ste se nekada zapitali kako u gradu stotinama godina opstaje drveće? Odgovor možete naći upravo u jedinjenjima koje oni emituju. Takođe, dr. Li ističe:

Kupanje u šumi je način da dozvolimo da nas priroda očisti od stresa.

Prirodno okruženje i izolacija od buke poboljšavaju naše raspoloženje i time dolazi do smanjenja stresa. Čak i kada nam je glava zaokupljena mislima, vreme provedeno u šetnji nam pruža priliku da ih razbistrimo i donesemo prave odluke. Na neki način „shrin-joku” je vid relaksacije i meditacije.

„Kupanje u šumi” je toliko postalo popularno da danas mnoge turističke agencije u svojoj ponudi imaju aranžmane koji uključuju šetanje po šumama širom sveta. U Nemačkoj, Velikoj Britaniji i SAD-a se sve više otvaraju vrtići u blizini manjih šuma. Istraživanja pokazuju da deca koja se igraju u šumama imaju bolje pamćenje, snalažljivija su i spretnija nego ona koja provode sate u zatvorenom prostoru. Oh, kako sam volela časove u prirodi! ☺

Čak i ako sumnjate u teoriju dr. Lia, mislim da možete da se složite da nam je s vremena na vreme potreban beg od asfalta, a šume su svuda oko nas (u prakovima, priobaljima i gradskim izletištima). Za početak provedite do sat vremena (odn. do 5 km) u šetnji šumom. Odmarajte, pravite pauze i posmatrajte okolinu. Obavezno ponesite flašicu vode, a mnogi prpeoručuju i zeleni čaj – napitak za energiju. Opustite svoje misli i dozvolite im da odlutaju. Ko zna, možda stignete do Japana! ☺

Do sledeće šumske priče,

Pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *