Leto kao stvoreno… i za upale uha!

suncanje

Ne želimo nikome da “rušimo Sneška” (o da, ovo tako čudno zvuči kad se kaže u vrelim danima, zar ne? 🙂 ), ali zaista moramo da obratimo pažnju na pojedine neželjene momente koje leto donosi. Konstantne, učestale i tako iritantne upale. Ovog puta tema nam je upala uha.

Najpre bismo obratili pažnju na veoma čestu upalu ušnog kanala.

Nastanku ove upale naročito pogoduje letnja sezona kupanja i boravka na otvorenom. Javlja se prilikom tuširanja, kupanja u moru ili bazenu a posebno “olakšavajući” uslov za dobijanje upale je boravak u toploj i vlažnoj okolini.

Nekada u ušnom kanalu možemo da pronađemo i nepoznato, strano telo ili koštanu izraslinu koja ga sužava i doprinosi nastanku upale ili može otežati lečenje. Česti su slučajevi i da starije osobe stavljaju vatu u spoljni ušni kanal, na koju neretko zaborave, što dovodi do izrazito jake upale koju je praktično nemoguće izlečiti bez ozbiljnijih medicinskih intervencija. Naš savet je da ne “gurate” bilo kakva mehanička sredstva u ušni kanal, uz održavanje prirodnog zaštitnog omotača epitelnog sloja kože uha, jer su to najvažnije mere koje pojačavaju otpornost na štetne spoljne uticaje i štite uho od akutnih i hroničnih upala.

Neretko se dešava da kod obolelih dolazi i do preosetljivosti na pojedine lokalne preparate koji se nanose na kožu lica i kosu. Najčešći potencijalni alergeni su lokalni antibiotici, pomoćna lekovita sredstva, šamponi, boje za kosu i slušna pomagala.

Ne treba zaboraviti ni da različite kožne bolesti na koži spoljnog slušnog kanala (poput seboroičnog dermatitisa, ekcema, akni ili psorijaze) mogu dovesti do oštećenja lokalnog odbrambenog sistema, što olakšava razvoj loših mikroba i ubrzava razvoj upale. Predispoziciju za upalu stvaraju i neke sistemske bolesti, poput anemije, vitaminskih i drugih metaboličkih poremećaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *