Mame, da li ste spremne za dojenje?

Dojene je prirodni nastavak trudnoće I predstavlja najlepšu I najčvršću vezu između majke I deteta do kraja života. Sa aspekta dojenja, prva nedelja posle porođaja jeste najnapornija, ali to je ulog za budućnost, koji se I te kako isplati.

Svaka buduća mama se manje ili više,priprema za predstoječi porođaj.Iako je porođaj najteži,on traje samo jedan dan a ono što sledi nakon njega , prilično je naporno.Na svet dolazi novo,divno biće ali nežno, sasvim bespomoćno, koje od prvog trenutka u potpunosti zavisi od svoje majke.Stoga je neophodno da ga ona dočeka spremno, zaštitnički.To, pre svega, znači da je sposobna da ga uspešno doji.

Dojenje odmah nakon porođaja ima određenih prednosti I za majku. Kada beba vuče bradavicu,to kod porodilje stimuliše lučenje hormona oksitocina. Osim što utiče na izlučivanje mleka, ovaj hormon pospešuje skupljanje materice, što dovodi do smanjenja posleporođajnog krvarenja.

Produkcija mleka počinje oko porođaja, pod dejstvom hormona prolaktina, čije se stvaranje stimuliše sisanjem bebe.Što beba više sisa,više se stvara mleko I obratno. Da bi isisavalo mleko, beba mora da ustima obuhvati areolu(tamni deo oko bradavice),što je moguće samo ako se pravilno postavi na dojku.

TEŠKOĆE PRI DOJENJU

Dojenje mogu da prate razne teškoće, između ostalih I bolne bradavice. Međutim, to nije razlog za prekidanje dojenja, jer je stanje prolazno I može da se izbegne ili ublaži.

Bol u dojkama se javlja kada beba počne da sisa I traje veoma kratko, ne tokom celog podoja. Obično prolazi čim mleko poteče.

ŠTA IZAZIVA BOL?

Postoji više pretpostavki.Najrazumnije objašnjenje je da se to dešava jer:beba snažno sisa bradavicu pre nego što mleko poteče. Tada bebina usta stvaraju pritisak, što je najverovatniji uzrok bola.Bol u bradavicama može nastati I kao posledica loše tehnike podoja, odnosno loše prijanjanje bebe na dojku(beba gricka bradavicu I oštećije je), potom upotreba sapuna I losiona koji isušuje kožu dojke, pojava gljivične infekcije u ustima bebe I na bradavicama majke.Ovo su česti uzroci pojave prskotina ( ragada) na bradavicama, koje mogu da budu jako bolne.

KAKO IZLEČITI BOLNE BRADAVICE ?

Osnovno pravilo je: NASTAVITE SA DOJENJEM !

1.Promeniti tehniku dojenja-važno je da beba bude pravilno postavljena na dojku, da pravilno obuhvati bradavicu.

2.Menjati položaj dojenja-pronađite položaj koji je udoban I vama I bebi.

3.Ukoliko je dojka prepunjena-ispraznite dojku malo, kako bi beba lakše obuhvatila bradavicu.

4.Često dojite bebu.

ŠTA RADITI AKO SE POJAVE RAGADE NA BRADAVICAMA?

Čak I ako se pored svih preduzetih mera pojave ragade na bradavicama, nije neophodno prekinuti dojenje.

U ovakvim situacijama od pomoći vam mogu biti Multi mam komprese koje će vas brzo rešiti bola I omogućiti vam nesmetano dojenje.

Multi mam komprese su potpuno prirodne,biljnog porekla sa bioaktivnim gelom. Stimulišu I ubrzavaju zarastanje rana,smanjuju otok,smiruju svrab I eliminišu mikroorganizme.

Potpuno su bezbedne kako za vas tako I za vašu bebu.

Komprese se koriste odmah nakon podoja.Uraditi toaletu dojke i držati kompresu do 30 min.Gel ne morate prati sa bradavica pre dojenja.

Jedna kompresa je za jednu upotrebu, iz higijenskih razloga.

MAME – SAMO HRABRO !

Drage mame, pripremite se na brojne promene koje vas očekuju nakon dugo očekivanog susreta sa vašm malim anđelom.

Verujem, da ni same niste svesne koliko ste hrabre I jake I koliko toga možete podneti samo da vaši anđeli budu dobri.

VERUJTE U SEBE !!! SAMO TADA MOŽETE SVE !!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *