Melanom – kako sprečiti?

Od preko 4 miliona novih slučajeva karcinoma u Evropi, 4% je melanom.

Melanom je karcinom koji polazi od ćelija tela koje proizvode pigmente koje se zovu melanociti. On često počinje na koži kao mladež, u retkim prilikama, može započeti i u očima, tabanima, noktima, između prstiju i ektremno retko na bilo kojoj unutrašnjoj površini tela.

Tačan uzrok svih melanoma nije jasan, ali izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju sunčeve svetlosti ili solarijuma, povećava rizik od razvoja melanoma. Ograničavanje izloženosti UV zračenju može pomoći u smanjenju rizika od melanoma.

Poznavanje upozoravajućih znakova raka kože može vam pomoći da se otkriju i leče kancerogene promene pre nego što se rak proširi. Ukoliko se rano otkrije, melanom se uspešno leči.

Prvi znaci i simptomi melanoma često su: promena veličine i izgleda postojećeg mladeža ili razvoj nove pigmentirane promene neobičnog izgleda na koži.

Da bismo vam pomogli da identifikujete karakteristike neobičnih mladeža koji mogu upućivati na melanom ili druge karcinome kože, razmislite o slovima ABCDE:

  • A (asymmetrical shape) – asimetrični oblik. Pregledajte mladeže nepravilnih oblika, kao što su dve polovine (istog mladeža) koje su vrlo različitog izgleda.
  • B (irregular border) – nepravilna granica. Pregledajte mladeže nepravilnih, zarezanih ili nazubljenih ivica.
  • C (changes in color) promena boje. Pregledajte mladeže koji imaju mnogo boja ili neujednačenu distribuciju boje.
  • D (diameter) – prečnik. Pregledajte mladeže veće od ~ 6 milimetara.
  • E (evolving) evoluciju. Pregledajte mladeže koji tokom vremena rastu u veličini, menjaju boju ili oblik.

Ističemo da je prevencija melanoma vrlo moguća i nije mnogo zahtevna: zaštitna odeća (dugi rukavi, šešir, sunčane načare) I neizostavno krema sa visokim zaštitnim faktorom. Naša preporuka je da redovno idete na kontrole mladeža kod dermatologa ili plastičnog hirurga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *