Menstrualna čašica – udobnost i higijena za Vašu vaginu

SoftcupDa li ste čule za menstrualnu čašicu?

Menstrualna čašica je fleksibilna čašica koja se nosi unutra, oko grlića materice. Umesto da upija, ona sakuplja menstrualnu krv. Hipo-alergijska je, ne sadrži lateks i potpuno je bezbedna ukoliko se pridržavate uputstva. Postoji nekoliko vrsta menstrualnih čašica, neke su za jednokratnu upotrebu, dok su druge pravljene za višekratnu.

  • Tip Softcup pravljen je za jednokratnu upotrebu.
  • Mooncup, Ladycup i Lunette pravljene su za višekratno korišćenje, pri čemu se sterilišu pre prvog  korišćenja i pre i posle svakog sledećeg  menstrualnog krvarenja (ali nema potrebe da se steriliše prilikom svakog pražnjenja – dovoljno je isprati je vodom)

Menstrualne čašice u vrećicamaSoftcup odličan za zauzete žene, ili za žene koji ne žele da razmišljaju o menjanju uloška ili tampon svakih par sati. Atletičarke ne prestaju da pričaju o tome kako im Softcup pomaže da istrče duge staze. Žene koje mnogo putuju ne izlaze iz kuće bez nje. Evo par detalja o tipu čašice Softcup:

  • Može se nositi do 12 sati
  • Udobna je da se nosi za vreme plivanja i bavljenja sportom
  • Eliminiše neprijatan miris menstrualne krvi, jer krv nije u kontaktu sa vazduhom
  • Softcup voli vođenje ljubavi….možete je nositi za vreme seksualnog odnose da biste sprečili flekanje i prljanje  (zapamtite da ona nije kontraceptivno sredstvo i ne štiti od polno prenosivih bolesti)
  • Udobna je, ne osećate je više nakon što je pravilno postavite
  • Većina žena u proseku koristi manje Softcup-a nego što bi koristila uložaka ili tampona, s obzirom na dugo vreme nošenja.

MooncupDruge čašice, one za višekratnu upotrebu, imaju i prednost zaštite okoline. Zamislite koliko samo otpada nastaje od 3 milijarde žena koje svakog meseca menjaju uloške i tampone?

Čašice postoje u različitim veličinama. Pre naručivanja ili kupovine obavezno pročitajte uputstvo za određivanje veličine koja vam odgovara. Takođe, pridržavajte se uputstva za upotrebu i održavanje kako biste izbegli mogućnost infekcije, curenja ili neprijatnog osećaja prilikom nošenja.

LunetteU Srbiji, koliko smo mi iz Multi-Gyna obaveštene, ne postoji mogućnost kupovine menstrualne čašice u apotekama ni prodavnicama. I dalje je aktuelno samo naručivanje preko interneta ili kupovina u okolnim zemljama. Verujem da postoji i više vrsta od ovih navedenih gore, pa ih možete dopisati u komentarima, ako znate.

Do sada sam samo čitala svedočenja žena koje su probale i, među desetinama pozitivnih, nađe se po neko negativno iskustvo.

Najzanimljiviji komentar za Mooncup koji sam pročitala bio je:

“Moje dijete je barbiki stavilo kao šešir”!

Bilo kako bilo, verujem da su mnoge od vas vrlo zgrožene ovom pričom. Ali  takođe mislim da vas je bar malo zaintrigirala.

Ja još uvek nisam probala. Čim probam, javljam utiske!

Pa, dame, šta vi kažete?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *