Mentol bombona

Kada neko spomene mentol na šta prvo pomislite?

Verovatno, kao i ja, pomislite na bombone i žvakaće gume. Da li znate da je danas mentol i neizostavni sastojak pasti za zube? Zauzima važno mesto kada je u pitanju oralna higijena. Osvežava i momentalno otklanja loš zadah iz usta. Deluje na osetljive receptore u ustima i grlu, pri tom brzo isparava, tako da izaziva osecaj hladjenja i prijatan dah.

Mentol je sastavni deo eteričnog ulja nane (Lat. Mentha piperita). Znamo za dobrobite nane i da ne postoji kuća koja nema čaj od nane. Nana naročito povoljno deluje na sistem za varenje i otklanja mnoge tegobe u stomaku. Sa svojim aktivnim principima, nana nalazi primenu u otklanjanju grčeva u digestivnom sistemu, umirujuće deluje na povraćanje, otklanja nadutost, koristi se kod nervne napetosti i za suzbijanje glavobolje. Da li Vam se desilo da kad se prehladite i nos bude zapušen da čujete od prijatelja ili bake, zašto se ne inhalirate nanom? Da li ste znali da je zbog izrazitog antiseptičnog delovanja našla primenu kod peruti i seboreje? Eterično ulje nane kad se nanese na kožu glave poboljšava cirkulaciju i podstiče rast kose. Otvara pore i omogućava koži temena glave da diše. Nana, kao aromatična biljka nalazi primenu i kao začin, koristi se za pripremu koktela i osvežavajućih sokova. I za sve to najveće zasluge pripadaju mentolu.

Mentol igra veliku ulogu I kad nešto boli. Bilo da je to zglob kolena, glava ili bol kao posledica opekotina. Lokalno primenjen smanjuje bol, dovodi do blagog utrnuća, pa se koristi i kod različitih reumatskih tegoba, neuralgija… Potvrđeno je da smanjuje osetljivost receptora za bol. Povećava vazodilataciju i time omogućava bolje delovanje drugih analgetskih komponenti u preparatima protiv bolova (tome je prednost kombinovanog preparata Deep Relief gela). Utiče i na receptore za osećaj temperature, pa stoga na mestu primene daje osećaj hlađenja. Time se ublažavaju simptomi kao što su otok, bol i pregrejanost upaljenog mesta. Ovakvo delovanje mentola je posebno značajno u preparatima koji se koriste nakon sunčanja, za ublažavanje osećaja bola i toplote koji se javljaju kao posledica preteranog izlaganja sunčevim zracima. Još jedna primena mentola jeste i kod svraba kože kao posledice ujeda insekta. Interesantna je činjenica da kada se na usne nanese proizvod sa mentolom dolazi do kratkotrajnog efekta povećanja usana.

Primena mentola i nane su mnogobrojne. Iskoristite najbolje iz prirode!

Nina Andeselić

Magistar farmacije, koji osim mućkanja u laboratoriji, voli nešto i
kod kuće da smućka. Neotkriveni talenat – pisanje u doba korone.
Životni moto – Pokušaj, jer ako ne pokušaš već si izgubio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *