Mesečni ciklus kod muškaraca

arnold JuniorDosta smo pričali ženske priče, hajde malo da pričamo o muškarcima. Šta mislite, da li muškarci imaju mesečni ciklus i da li njihova verzija PMS-a, takozvani IMS (Irritable Male Syndrom) zaista postoji? Zaintrigirana komentarom prijatelja, potražila sam informacije na tu temu i naišla na dosta zanimljivih podataka, ali nikako na najjednostavniju potvrdu ove zamisli.

A zamislite… Baš bi bilo dobro da možemo da im kažemo:“ šta ti je danas? Mora da si u IMS-u… iskuliraj.“

Preneću vam ukratko šta sam sve pronašla proučavajući ovu pojavu…

Svi znate da su glavni ženski polni hormoni estrogeni i progestini, a glavni muški testosteron. Ovo ne znači da žene nemaju testosteron i da muškarci nemaju ove naše, već samo da su hormoni koje imamo u najvećoj količini odgovarajući našem polu. Ono što naš mesečni reproduktivni ciklus čini kompleksnim, to je odnos ovih hormona i njihova funkcija u organizmu. Oni pokreću niz drugih procesa, pa zbog toga imamo tu fantastičnu mogućnost da svaki mesec proživljavamo PMS, menstruaciju, ovulaciju i onih preostalih par dana kada nam nije ništa 🙂

Šalim se, naravno, iz ovoga bi neko pomislio da mi ne odgovara što sam žensko. Daleko od toga. Jedino ovaj stomak može malo da zasmeta kada pokušavate da se u krevetu namestite sa laptopom, ali sad razumem kako je muškarcima sa pivskim stomakom.

Nego, da se vratimo temi…

Osim mesečne fluktuacije hormona, u ljudskom organizmu postoji i dnevna (tzv. cirkadijalna) fluktuacija, godišnja (u zavisnosti od godišnjih doba), kao i promena hormonske slike u različitim fazama života.

Tražeći dokaz da su muški jednako podložni mesečnim varijacijama u svojoj hormonskoj slici kao i žene, zapravo sam naišla na potvrdu da je njihov dnevni „raspored“ testosterona zapravo mnogo izraženiji od bilo kakvih naših dnevnih promena u polnim hormonima. Nivo testosterona je ujutru najviši, pa zatim pada u toku dana. Podseća li vas to na nešto? 😉

Međutim, iako varijacije u nivou testosterona u toku meseca jesu dokazane, i dalje nisu u toj meri da možemo govoriti o IMS-u. Da bi se ovakve teorije dokazale, muškarca bismo morali da izolujemo iz realnog života i svakodnevnih situacija. Tako je, na primer, pronađeno da je nivo testosterona viši kod muškaraca na „visokim funkcijama“, dok naglo opada kod muškaraca koji izgube posao. Moglo bi se reći da je testosteron zaslužan za samopouzdanje koje neki muškarci pokazuju u svom nastupu pred ljudima. Zbog ovakvih stvari, prilično je neizvodljivo dokazati da postoji značajan mesečni ciklus testosterona.

A i ako postoji, ko će da dokaže da nije vezan za period u mesecu kada primamo platu?

Ipak, to nije sve. Rađene su studije koje dokazuju da su kod muškarca čija je žena u drugom stanju, nivoi različitih hormona „slični“ (ili bar analogni) nivoima kod njihove trudne partnerke. Upravo iz tog razloga se kod muškaraca mogu javiti simptomi trudnoće. Objašnjenje za ovu pojavu je da se očevi pripremaju za roditeljstvo, slično kao i majke. Međutim uzrok pojave nije u potpunosti razjašnjen. Može biti da budući otac samo psihološki utiče na svoju hormonsku sliku.

S druge strane, česte su špekulacije na temu feromona koji mogu usklađivati hormonsku sliku među bliskim ljudima. Davno sam čula teoriju da će drugarice koje dele odeću, provode stalno vreme zajedno i često su u bliskom kontaktu, posle par meseci uskladiti svoje cikluse i dobijati menstruaciju u približno isto vreme u toku meseca. Zašto bi bilo toliko nemoguće da se na ovaj način usklađuje i hormonska slika među seksualnim partnerima?

Ovim možemo da se vratimo i na temu mesečnog ciklusa…

Pa naravno da imaju mesečni ciklus ako ih grlimo i ljubimo ceo mesec! Oni dele našu nervozu, anksioznost, depresiju… A u takvim situacijama izuzetno je teško da se zaključi ko je, zapravo, nadrndaniji. Ili, u prevodu, ko je prvi počeo.

Posmatrajte malo svoje momke/ljubavnike/muževe, pa mi javite da li moja teorija pije vodu! 🙂

Pozdrav do sledećeg pisanja!

Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *