Mitovi o dojenju

dojenje u javnosti

Komšinica, žena koju ste nasumično sreli na kasi radnje u vašem komšiluku, sestra tetkine kume…

Ako imate malu bebu i dojite, naslušaćete se gomilu saveta od svih njih. I svako od vas će vam dati neki savet koji je „proveren“ i stoprocentno tačan.

Iskoristili bismo ovu Nedelju dojenja da analiziramo savete koje smo najčešće čuli i proverimo koliko su oni zaista tačni i istiniti!

1) Dojenje će razmaziti bebu…

Potpuno netačno. Beba je ionako zavisna što se tiče svih potreba od majke. Dojenje je neće razmaziti niti učiniti zavisnom.

2) Formula je jednako dobra kao i mleko

Majčino mleko je u potpunosti prilagođeno bebi. Ono se menja i razvija tako da zadovoljava bebine potrebe, sadrži antitela i antialergene koji je štite. Njih nećete pronaći u formuli, kao ni hormone rasta. Majčino mleko takođe sadrži više vitamina i minerala. Dakle, nije jednako dobra.

3) Mnoge žene ne mogu da proizvedu dovoljno mleka

Gotovo sve žene koje doje u prvim nedeljama proizvode dovoljno mleka. Ono prosto funkcioniše po ekonomskom principu ponude i potražnje – što više dojite, više ćete mleka stvarati. Tako da je dojenje u prvim nedeljama dobro kako bi vaše telo proizvelo više mleka i obezbedilo bebi neophodan razvitak.

4) Ako beba plače, verovatno ne proizvodite dovoljno mleka

Opet netačno. Beba plače iz mnogih razloga – najpre jer je to način na koji ona komunicira da želi neku promenu. Možda je beba gladna, možda želi da bude držana u naručju, želi da podrigne ili je potrebno da se promeni pelena.

5) I očevi bi trebalo da hrane bebu kako bi se povezali

Naravno da je neophodno da i očevi ostvare vezu sa novorođenčetom. Ali, postoji hiljade i hiljade načina na koji oni mogu da je uspostave i jačaju. Očevi mogu da menjaju pelene, ljuljkaju je ili kupaju. Mogu i da očiste bebu posle dojenja, pokušaju da shvate na koji način beba izražava da je gladna… Očevi su ravnopravni partneri u podizanju dece i ne, dojenje ih neće učiniti manje važnima!

6) Dojenje oduzima previše vremena i energije

Hm, pa kako da vam kažemo – majčinstvo, odnosno roditeljstvo, je samo po sebi težak posao i „radno vreme“ majke traje čitav dan. A ukoliko vas plaše nedostatkom sna – više istraživanja pokazuje da žene koje doje imaju kvalitetniji san! Ona takođe navode da mame koje doje imaju i više energije. Dojenje je u tom operativnom smislu takođe praktičnije – ne morate da zagrevate formulu, jurite po kuhinji i pravite nered, majčino mleko je uvek spremno i toplo za bebu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *