Ne ide dojenje uvek glatko. I, šta onda?

dojenje u javnosti

Svetska nedelja dojenja je prošla, ali dileme, nedoumice i strahovi vezani za ovaj aspekat majčinstva ostaju. Zato je važno da se njima pozabavimo i drugim nedeljama u godini.

Dojenje je prirodna stvar, ali nije bez izazova.

Najpre nemojte da vas zavaraju – majčino mleko je u potpunosti prilagođeno bebinim potrebama i formula ga jednostavno ne može u potpunosti zameniti.

Svaka mama zna da dojenje ima svoje manje prijatne strane. Hajde da ovom prilkom popričamo o njima i vidimo koja su rešenja kako bi se te situacije predupredile. Nakon porođaja žena se najčešće najpre susreće sa isušivanjem kože bradavica. Koža može da se osuši do te mere da nastanu pukotine na bradavicama, koje se inače zovu ragade. Isušivanje kože je posledica gubitka zaštitnog lipidnog sloja kože prilikom dojenja.

Mogu se javiti i učestaliji bolovi u predelu dojke – tome je najbolji lek dojenje „na zahtev“, odnosno svaki put kada beba zatraži dojku. Za slučaj da se stvara nešto veća količina mleka u dojkama, preporučuje se i istiskivanje, promena položaja u kome dojite bepca, kao i hladne obloge.

Takođe bi trebalo da se čuvate infekcije od koje se svaka novopečena mama strahuje – mastitits – a uzrokuju je bakterije na površini kože koje migriraju unutrar dojke kroz ragade. Počinje sa crvenilom i oticanjem, ali dolazi i do povišene telesne temperature. Važno je da se obratite lekaru, ali i da se sa podojima nikako ne prestaje!

Takođe se može desiti i začepljenje mlečnog kanala, koja se takođe „sanira“ redovnim podojima i pražnjenjem dojke uz blage masaže. Začepljenje može da bude uzrokovano i vešom i majicama koje stežu, te i na to obratite pažnju – i za zdravlje bebe je bitno da je vama udobno!

Saveta za dojilje je zaista mnogo, ali kad smo već kod preporuka – tu je jedna koju uvek ističemo i čiji kvalitet može da potvrdi hiljade mama širom sveta!

U pitanju je Multi-Mam kolekcija!

Asortiman inovativnih Multi-mam proizvoda može rešiti probleme za majke i bebe. Proizvodi sprečavaju i tretiraju nelagodnost bradavica koja se može pojaviti pre i tokom dojenja, a postoji posebno razvijen proizvod koji omogućava ublažavanje tegoba pri izrastanju zubića bebama.

Posetite radi više informacija NAŠ SAJT! A mi vam stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja i nedoumice. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *