Ne shvatajte olako dehidriranu kožu!

suvakoza

Bez obzira da li su u pitanju tropske vrućine napolju ili uživamo u prizoru vejanja snega sa prozora (a budimo iskreni, kod nas obe situacije mogu da se dogode u rasponu od svega par nedjelja), o koži moramo da vodimo računa – bez obzira na vremenske prilike!

Koži je potrebna stalna hidratacija, jer kad jednom dehidrira, treba mnogo vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže.

Da li ste kojim slučajem uočili da vam je koža krhka i osetljivija nego inače?

Ako je pri tome i gruba, ispucala, zategnuta i pruža neugodan osećaj, to znači da je dehidrirana.

Koža nas štiti od brojnih spoljnih uticaja. Da bi mogla dobro da obavlja svoj posao, potreban joj je optimalan sadržaj vode. Prirodno se u koži nalazi 20 posto telesnog sadržaja vode. Njen središnji sloj, dermis, sadrži 60 do 70 posto vode koja tamo stiže putem krvnih sudova. Voda iz dermisa difuzijom prelazi u gornji sloj kože – epidermis – natapajući tokom prolaska njegove različite slojeve.

Hidratacija kože upravo se zasniva na stalnom protoku vode, koji se naziva i transepidermalni gubitak vode. Hajde malo da pojasnimo ovaj process!

Naime, površinski rožnati sloj epidermisa, koji je prirodno zaštićen hidrolipidnim površinskim slojem, usporava isparavanje vode. Ako dođe do poremećaja u toj fiziološkoj barijeri, ubrzava se transepidermalni gubitak vode i dolazi do fenomena gubitka vode, što kožu čini suvom. Dehidrirana koža u epidermisu sadrži manje od deset posto vode i kod nje se mogu primetiti promene u zaštitnom hidrolipidnom slojiu, kao i dehidriran površinski rožnati sloj kože.

Dehidrirana koža pokazuje i pojačanu osetljivost.

Hladnoća, vetar, sunce, zagađen vazduh, iritirajuća sredstva za čišćenje, neodgovarajuća kozmetika i neki dermatološki tretmani doprinose promenama u zaštitnom površinskom hidrolipidnom sloju, zbog čega koža gubi previše vode.

Važno je da znate da bilo ona normalna, suva, mešovita ili masna, svakom tipu kože potrebna je hidratacija, pa je svakodnevno hidriranje ključno za zdravlje i lepotu kože!

Pritom ne smemo zaboraviti da je za lepotu kože, osim odgovarajuće nege, potrebna i hidratacija celokupnog organizma, koju obezbeđujemo svakodnevnim unosom dovoljne količine vode. Odrasla osoba dnevno treba da popije jednu i po do dve litre vode, i to najbolje u malim “serijama” tokom celog dana. Tako se izbegava osećaj žeđi, jer u trenutku kad osetimo žeđ, naš organizam je već dehidriran.

I ono što je važno – koži je potrebna stalna hidratacija, jer kad jednom postane dehidrirana, treba da prođe dosta vremena kako bi se vratila u stanje ravnoteže.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *