Nek vam koža izgleda zdravo i za vreme praznika

Čista koža i za vreme praznikaSigurno ste nekad čuli da čokolada stvara bubuljice, naročito ako ste u pubertetu imali problematičnu kožu. Sigurno ste pokušavali da smanjite količinu slatkiša koje jedete, misleći da će se tako problemi rešiti. Pustite me da pogodim: nije bilo preterano uspešno? Zapravo, pravilna dijeta jeste vrlo bitna za održavanje kože čistom i zdravom, ali podrazumeva mnogo više nego jednostavno ukidanje slatkiša. Znajte da se dobar deo toksina koje unosite u organizam izlučuje preko kože, pa je bitno ne zatvarati pore, dozvoliti koži da diše i da se prirodno čisti. Kada pričamo o toksinima ne govorimo bukvalno o otrovima, već o onim supstancama koje vaš organizam ne može lako da obradi ili iskoristi, već ih mora izbaciti.

Zašto vam pišem ovaj blog? Prvenstveno iz razloga što je vreme praznika i slava, što se svi opustimo, ne pazimo na ishranu, jedemo masnu hranu, torte, kolače… Pored toga, volimo da popijemo čašu vina ili dve, a alkohol je jedan od najvećih neprijatelja vaše kože. Pored toga što opterećuje jetru, pa koža ima “više posla” u čišćenju organizma, on takođe izaziva i dehidrataciju, pa koža postaje suva i perutava.

Ja glasam za hedonizam. Odložite dijetu za februar. A u međuvremenu, pročitajte par saveta kako da učinite da vaša koža izgleda lepše i čistije, bez obzira na ishranu.

Uvek skidajte šminku pre spavanja

Ako legnete sa šminkom, celu noć ćete je utrljavati u pore, pa ćete se probuditi sa zapušenim porama od kojih će kasnije nastati mitiseri. Šminku bi trebalo skinuti mlekom za čišćene lica koje odgovara vašem tipu kože, uz blagu masažu od 30-ak minuta.

Sprečite stvaranje mitisera

Ponekad vam se čini da je vaš nos kompletno sastavljen od crnih tačkica? Ne brinite, drugi ih ne primećuju toliko. Ipak, bilo bi dobro rešiti ih se, kako bi smanjili mogućnost da se upale i stvore velike, očigledne crvene tačke, a i koža će vam izgledati glatkije i čistije.  Trebalo bi jednom do dva puta nedeljeno koristiti blagi peeling na kritičnim zonama, kako biste uklonili mrtve ćelije, a zatim masku od gline koja će izvući nečistoće iz otvorenih pora.

Sprečite da se lice sjaji

Umesto da dodajete nove slojeve pudera koji i time sprečiti da koža diše i prirodno se čisti, koristite upijajuće maramice da uklonite višak masnoće. Možete koristiti i kreme protiv sjaja kože, ali uvek obratite pažnju na listu sastojaka. Proizvodi koje nanesete na kožu ujutru i biće na vašoj koži ceo dan moraju imati najkvalitetnije i neškodljive sastojke.

Koristite proizvode koji ne sadrže ulja

Ukoliko vam je koža prirodno sklona mašćenju, naročito u T-zoni (čelo i nos), nemojte koristiti prozvode koji sadrže ulja, naročito mineralna ulja i petroleum. Ovakvi proizvodi stvaraju masan sloj na koži, sprečavaju njeno prirodno čišćenje i potpomažu da se „zagađene“ pore upale. Takođe, izbegavajte šminku otpornu na vodu i dugotrajnu šminku, jer se one uglavnom baziraju na ulju, pa ih nije lako skinuti mlekom za čišćenje.

Pored ovoga, možemo preporučiti i da svoje četkice za šminku čistite i perete jednom mesečno. Redovno menjanje posteljine i peškira takođe smanjuje mogućnost stvaranja mitisera i upaljenih bubuljica na koži. Ili, jednostavno, uživajte u seks-tretmanu kože 😉

Nadamo se da ćete lepo provesti praznike i da ćete biti zadovoljni svojim izgledom. Uživajte u lepo provedenom vremenu sa porodicom i prijateljima, uživajte u hrani i piću i… nemojte preterivati.

Za vreme praznika, posetite našu Facebook stranicu i učestvujte u nagradnoj igri. Možete osvojiti Multi-Gyn Femi Wash!

Pripremite se za nagradno pitanje čitanjem naših elektronskih izdanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *