Neke dileme oko dojenja

Dojenje je pre svega lična stvar. Biće i ostaće, i oko toga ne treba da se mešaju ni najbliža porodica, ni dalja rodbina, ni prve komšije.

Stručnjaci uglavnom preporučuju dojenje najmanje prvih šest meseci, dok bi dojenje uz kombinovanje druge hrane trebalo nastaviti u drugoj polovini prve godine bebinog života.

Ova preporuka je načelnog karaktera. Majka i beba su ipak jedni jedinstveni i odluka je na njima. Možda će novopečenim mamama i onima koje će to tek postati ovaj blog pomoći oko donošenja odluke.

Koje su prednosti dojenja za vašu bebu?

Majčino mleko pruža idealnu ishranu za odojčad. Sadrži gotovo savršen spoj vitamina, proteina i masti – baš sve što vašoj bebi treba da bi rasla i razvijala se kako treba. I sve je to u obliku koji bebac lako vari. Majčino mleko sadrži antitela koja pomažu vašoj bebi da se bori protiv virusa i bakterija. Dojenje smanjuje rizik razvoja astme ili alergija. Pored toga, bebe koje su dojene isključivo prvih 6 meseci, bez bilo koje formule, imaju manji rizik od infekcija uha, kao i respiratornih oboljenja i proliva. Takođe ređe odlaze kod lekara.

Dojenje je u nekim studijama povezano sa višim koeficijentom inteligencije u kasnijem detinjstvu. Štaviše, fizička blizina, dodir sa kožom pomaže bebi da se poveže sa mamom i da se oseća sigurno. Deca koja su dojena imaju veću verovatnoću da dobiju pravu težinu kako rastu i da ne budu gojazna. Studije ukazuju da dojenje takođe igra ulogu u prevenciji SIDS-a (sindroma iznenadne smrti odojčadi). Smatralo se da smanjuje i rizik od dijabetesa, gojaznosti i određenih karcinoma, ali potrebno je još istraživanja da bi se u potpunosti potkrepila ova tvrdnja.

Ok, a postoje li koristi od dojenja za majku?

Dojenje sagoreva dodatne kalorije, pa vam može pomoći da brže izgubite višak nakon porođaja. Oslobađa hormon oksitocin, koji pomaže materici da se vrati veličini pre trudnoće i može smanjiti krvarenje iz materice nakon porođaja.

Dojenje takođe smanjuje rizik od raka dojke i jajnika, a takođe može smanjiti rizik od osteoporoze. Pošto ne morate da kupujete i merite formulu, sterilišite flašice – uštedećete vreme i novac.

To takođe daje vremena da se mirno opustite sa svojim novorođenčetom.

Ima li majka dovoljno mleka za dojenje?

Prvih nekoliko dana nakon rođenja, vaše grudi čine idealno „prvo mleko“. Zove se kolostrum. Kolostrum je gust, žućkast i oskudan, ali zadovoljava nutritivne potrebe vaše bebe. Kolostrum pomaže da se probavni trakt novorođenčeta razvije i pripremi za probavu majčinog mleka. Većina beba izgubi malu količinu kilograma u prva 3 do 5 dana nakon rođenja. To nije povezano sa dojenjem. Kako vaša beba traži više mleka, a dojite više, tako i vaše dojke reaguju stvarajući više mleka. Stručnjaci preporučuju dojenje isključivo (bez formule, soka ili vode) tokom 6 meseci. Ako dopunite formulom, u vašim grudima može biti manje mleka. Čak i ako dojite manje od preporučenih 6 meseci, bolje je da dojite kraće vreme nego da ne dojite uopšte. Možete dodati čvrstu hranu sa 6 meseci, ali takođe nastaviti da dojite ako želite da nastavite da proizvodite mleko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *