Noni – tropski izvor zdravlja

noni sirup

Priroda nam daje zaista pregršt neverovatnog materijala koji može pomoći našem zdravlju. I svakog dana, iznova i iznova, sa različitih krajeva Zemljine kugle, otkrivamo nove biljke ili saznajemo za one koje su se vekovima koristile.

Jedna od takvih je i noni!

Noni je zimzeleno drvo koje raste u predelu Pacifika, odnosno u jugoistočnoj Aziji i na obodima istočne Indije. Noni biljkom se nekada davno bojila odeća, a koristila se takođe i kao lek koji se direktno aplikovao na kožu.

I danas, u 21. veku, ona se takođe koristi u zdravstvene svrhe – njene stabljike, listovi, cveće koriste se kao pomoć pri brojnim oboljenjima.

Danas se najčešće koristi u formi sirupa, odnosno prirodno uzgajanog soka.

Od brojnih blagodeti koje nam ova tropska biljka donosi, ovom prilikom ćemo izdvojiti samo neke!

Da li ste znali da se ova biljka takođe naziva „drvom za glavobolju“? Pojedine studije ukazale su da noni redukuje bol više od tramadola i kortizola.

Ona takođe aktivira makrofage i ojačava imuni sistem koji onda proizvodi više limfocita. Studije su pokazale da se konzumacijom nonija stvaraju i antibakterijski agenti. Ukoliko imate problema sa imunitetom – noni je jedan od najpreporučljivijih prirodnih saveznika!

Noni takođe stimuliše serotonin i melatonin, dva izuzetno značajna hormona.

Nekada su davno plemena jugoistočne Azije koristila i ovo za očuvanje kože. I zaista, studije ukazuju da je noni odličan protiv ekcema i pojedinih gljivičnih infekcija. Preporučuje se trljanje ove biljke po koži za mladalački i zdraviji izgled.

Ovaj tropski izvor zdravlja imate priliku da probate i u Srbiji! Noni sok možete kupiti i u našim bolje snabdevenim apotekama, detaljnije o ovom soku čitajte OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *