O atopijskom dermatitisu

Pričajmo malo o deci i problemima koje muče najmlađe!

Atopijski dermatitis, poznat i kao atopijski ekcem, najčešća je dečija kožna bolest. Iako nije zarazna, utiče na svakodnevni život i narušava svakodnevnu dinamiku, kako najmlađim bolesnicima, tako i odraslima.

Šta je tačno u pitanju?

Ako hoćemo knjišku definiciju atopijskog dermatitisa – u pitanju je hronična upalna dermatoza praćena svrabom. U toku rasplamsavanja bolesti na koži se pojavljuju crveni plikovi i mehurići koji se pretvaraju u kraste.

Uz to, koža postaje veoma suva i svrab ume da bude izuzetno bolan. Atopijski dermatitis najčešće zahvata područja poput čela, obraza, vrata, torzoa, ali i laktove i kolena. Na svu sreću, nakon faze rasplamsavanja nastupa faza remisije (smirivanja), kada se simptomi povlače i kada se oseća prilično olakšanje.

Atopijski dermatitis nije baš retka pojava. Štaviše, učestalost se u poslednjih trideset godina utrostručila. Znamo da snažna genetska predispozicija ima značajnu ulogu u razvoju alergije, bilo da je reč o astmi, alergijskom rinitisu ili atopijskom dermatitisu. 50% dece čiji jedan roditelj ima atopiju će razviti bolest, odnosno 80% dece čija oba roditelja imaju atopiju, što znači da ipak neće svako dete čiji roditelji imaju alergije razviti atopijski dermatitis. Razvoj bolesti zahteva i određeni tip kože, i to onaj sa oslabljenom barijerom. Tu su i drugi faktori, kao što je zagađenje sredine, prekomerno korišćenje antibiotika i dr.

Svakodnevna upotreba emolijenasa tokom faze remisije je od izuzetnog značaja za borbu protiv upale koja je kod atopične kože uvek tu, čak i kad se ne vidi.

Uz jačanje oštećene kožne barijere, aplikovanjem prilagođenih proizvoda za higijenu i negu kože sklone atopiji postepeno se produžava i vreme između dve faze rasplamsavanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *