O postporođajnim problemima

Nakon devet meseci izazova, borbi sa sopstvenim telom, sa okolinom, sa samom sobom – prošao je taj dan! Porodili ste se, bebac je živ i zdrav. Ali, novi problemi i novi izazovi dolaze.

Zaobići ćemo ovom prilikom zadatke koji su novom titulom – mama – dolaze. I posvetiti se isljučivo telu, odnosno psihofizičkom zdravlju koje period nakon porođaja može zadesiti ženu.

Dok se telo oporavlja, može vas mnogo toga zadesiti i zato je bitno da sve novopečene mame budu u pripravnosti.

U moguće probleme spadaju: postporođajne infekcije (materice, bešike pa čak i bubrega), obilno krvarenje nakon porođaja, povećana količina vaginalnog sekreta, natečene grudi, hemoroidi, konstipacija, gubitak kose, postporođajna depresija

U nekim narednim blogovima ćemo se posebno posvetiti svakom od ovih malo podrobnije. Ono što je zajedničko za svaki je da se nikako ne treba ignorisati, i da bi bilo dobro da se izbegnu situacije u kojima ste sami svoji doktori.

Antibiotici se takođe preporučuju, i to da se krene sa uzimanjem čim se simptomi pojave, ali samo uz konsultaciju lekara.

I naravno, prevencija! Razmišljajte o postporođajnom zdravlju unapred, pre nego što se sam čin dogodi. Popričajte sa stručnjacima, informišite se o svim mogućim simptomima.

Prvih šest nedelja budite fokusirani isključivo na prinovu. Kako budete ojačavali, tako se vraćajte svakodnevnim aktivnostima koje ste obavljali i pre porođaja.

I za kraj – nije nam cilj da Vas uplašimo! Većina nema gotovo uopšte problema nakon porođaja koji bi trebalo da se pristupi ozbiljnije. Samo je bitno da imate u vidu šta se može desiti, da budete spremne i da se o svemu informišete na vreme!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *