Ojačajte imunitet – na prirodan način

do imuniteta na prirodan način

Zima ne donosi samo zimske čarolije našim mališanima. Obično, ruku pod ruku, dolazi i oslabljeni imunitet, što roditeljima zadaje posebne glavobolje.

Deca se u prvih pet godina života u proseku razbole šest do devet puta godišnje, a neka i do dvanaest. Kako bi ojačali imuni sistem dece i time sprečili prehlade ili barem skratili trajanje bolesti, roditelji često posežu za imunostimulansima. To su supstance koje pojačavaju imunološki odgovor organizma tako što povećavaju broj imunih ćelija, ubrzavaju njihovu pokretljivost ili olakšavaju prepoznavanje antigena. U tu svrhu najviše se koriste preparati pripremljeni od različitih biljaka, kao i aktivne supstance koje se dobijaju izolacijom iz prirodnih proizvoda.

Za koji god da se proizvod odlučite – uvek proverite da li sadrži arome, boje ili zaslađivače. Takođe se trudite da izbegavate preparate biljaka koje su uzgajane sa GMO tehnikama ili pesticidima.

Jedan od najčešće preporučenih je beta-glukan. Iako je na Bliskom istoku on poznat vekovima unazad, na ovim prostorima dobija na značaju tek poslednjih desetak godina. Koristi se ili sam, ili u kombinaciji sa dodatim vitaminima C ili D. Efikasnost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, naročito u prevenciji i lečenju bolesti gornjih disajnih puteva.

Ehinaceajedna od najstarijih biljnih vrsta koja se upotrebljavala radi olakšavanja simptoma prehlade i drugih virusnih oboljenja. Uz delovanje na imuni sistem, ehinacea pokazuje i antivirusno, antibakterijsko, antifungalno, antioksidativno i protivupalno dejstvo. Uzevši u obzir na to da sva snaga i vrednost ehinacee najbolje dolaze do izražaja onda kad bolest nastupi, preparat sačuvajte za vreme aktivne bolesti, kad se uzima u „udarnoj dozi“.

Propolissvako domaćinstvo sigurno ima barem po bočicu ovog smolastog proizvoda koje pčele vredno sakupljaju. Propolis se preporučuje kao preventivno sredstvo, a pomaže i kod već nastalih oboljenja, poput prehlade i gripa. Često se kombinuje s drugim imunostimulansima. Potvrđeno je i da propolis može da skrati tok oporavka bolesti.

Naravno, kod svakog imunostimulansa posebno obratite pažnju na proizvođača i uzmite u obzir da je odabir kvaliteta ipak od presudnog značaja!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *