Omiljena poslastica je (i) veoma zdrava!
Voleli smo je još kad smo bili klinci, odmah smo je smazali kada je dobijemo od tetke, pravili smo zalihe od njih kad prođe slava… čokolada je bila i biće omiljeni slatkiš, kako u detinjstvu, tako i sad kad smo odrasli! 🙂
Ali, pored toga što joj ne možemo odoleti i istinski uživamo u svakoj kockici, bili smo često upozoravani da je ne konzumiramo u prevelikim količinama. Naročito ako težimo ka zdravom životu i kako-tako vitkoj figuri. U ovom blogu ćemo se fokusirati na jednu „svetliju“ stranu uživanja u ovom slatkišu i izneti neke činjenice koje možda niste znali!
Naime, sve se više i više saznaje o ovoj poslastici.
Te je tako utvrđeno da je crna čokolada bogata antioksidansima koji štite organizam od različitih bolesti. Čokolade sa 70% procenata kakaa podstiču rad mozga i kardiovaskularnog sistema, a pojedina istraživanja ukazuju na preventivni uticaj na rak i dijabetes. A čak je jedna švedska desetogodišnja studija ukazala na zapanjujući podatak – konzumenti veće količine crne čokolade imaju 17% manje rizika od dobijanja moždanog udara u odnosu na osobe koje su retko (ili nikad) jele crnu čokoladu!
Flavonoid u čokoladi nam takođe pomaže da održimo pažnju, što nam je veoma značajno kada nam treba fokus i koncentracija! I ono što možda zdravstveno nije tako značajno, ali svakako izdvajamo kao bitno – dokazano je da ona poboljšava raspoloženje jer stimuliše lučenje enforfina – hormona sreće!
Naravno, u ovom slučaju pričamo isključivo o čokoladi koja sadrži veliki udeo kakaa i ne sadrži mleko! Čokolade koje najviše dovode do gojaznosti i kvarenja zuba su one koje sadrže mleko i to je glavni „krivac“ za to što ovaj slatkiš može da naruši naše zdravlje.
Komentariši