Omiljena poslastica je (i) veoma zdrava!

crna-cokolada

Voleli smo je još kad smo bili klinci, odmah smo je smazali kada je dobijemo od tetke, pravili smo zalihe od njih kad prođe slava… čokolada je bila i biće omiljeni slatkiš, kako u detinjstvu, tako i sad kad smo odrasli! 🙂

Ali, pored toga što joj ne možemo odoleti i istinski uživamo u svakoj kockici, bili smo često upozoravani da je ne konzumiramo u prevelikim količinama. Naročito ako težimo ka zdravom životu i kako-tako vitkoj figuri. U ovom blogu ćemo se fokusirati na jednu „svetliju“ stranu uživanja u ovom slatkišu i izneti neke činjenice koje možda niste znali!

Naime, sve se više i više saznaje o ovoj poslastici.

Te je tako utvrđeno da je crna čokolada bogata antioksidansima koji štite organizam od različitih bolesti. Čokolade sa 70% procenata kakaa podstiču rad mozga i kardiovaskularnog sistema, a pojedina istraživanja ukazuju na preventivni uticaj na rak i dijabetes. A čak je jedna švedska desetogodišnja studija ukazala na zapanjujući podatak – konzumenti veće količine crne čokolade imaju 17% manje rizika od dobijanja moždanog udara u odnosu na osobe koje su retko (ili nikad) jele crnu čokoladu!

Flavonoid u čokoladi nam takođe pomaže da održimo pažnju, što nam je veoma značajno kada nam treba fokus i koncentracija! I ono što možda zdravstveno nije tako značajno, ali svakako izdvajamo kao bitno – dokazano je da ona poboljšava raspoloženje jer stimuliše lučenje enforfina – hormona sreće!

Naravno, u ovom slučaju pričamo isključivo o čokoladi koja sadrži veliki udeo kakaa i ne sadrži mleko! Čokolade koje najviše dovode do gojaznosti i kvarenja zuba su one koje sadrže mleko i to je glavni „krivac“ za to što ovaj slatkiš može da naruši naše zdravlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *