Opadanje kose nakon porođaja

opadanje-kose-posle-porodjaja

Svi smo se barem jednom u životu susreli s problemom pojačanog opadanja kose. Opadanje kose pogađa mnoge muškarce, ali, suprotno opštem uverenju, i žene. Kosa je jedan od simbola ženske lepote, zbog čega žene pridaju veliku važnost njenom izgledu, kvalitetu i zdravlju. S obzirom na to da je lepa kosa odraz mladosti i zdravlja, opadanje često ima vrlo snažan psihološki pritisak.

Kosa prosečno raste brzinom od 0,33 mm/dan. Normalnom gustinom smatra se oko 220 vlasi po četvrti santimetra na skalpelu, a normalnim opadanjem kose gubitak do 100 vlasi dnevno. Samo ako je taj broj veći, možemo govoriti o prekomernom ispadanju kose.

Opadanje kose jedan je od najčešćih problema na skalpelu glave. Ćelavost (alopecija) je stanje koje karakterizira gubitak ili nedostatak kose i dlaka. Pojačano opadanje kose posledica je delovanja neke štetne stvari na folikul dlake dok se on nalazi u fazi aktivnog stvaranja. Prema lokalizaciji i rasprostranjenosti, opadanje kose može biti difuzno ili u ograničenim zonama, a prema krajnjem ishodu prolazno i trajno.

Kod žena relativno često dolazi do gubitka kose, a uzroci i oblici mogu biti vrlo različiti.

Kod većine žena, faza opadanja kose događa se nekoliko meseci nakon rođenja deteta. Žene to obično povezuju s dojenjem, pa se kod mnogih javlja zabrinutost koliko će im kose ostati budu li dojile sve do navršene prve godine života. Ali, to nije razlog za prestanak dojenja, jer se stanje najčešće stabilizuje te se kosa vrati u pređašnje stanje već nakon nekoliko meseci. 

Za sve su krivi hormoni najpre, koji ujedno deluju i na promene u fiziologiji rasta kose. Obilno izlučivanje estrogena tokom trudnoće čini kosu snažnom, blistavom i zdravom, a u mnogim se slučajevima kvalitet kose i znatno poboljša – ali, kada nivo estrogena naglo opadne, događa se sinhronizovano i ubrzano opadanje.

Preporučuje se kosu prati blagim šamponima protiv opadanja kose obogaćenim kompleksom vitamina B, kao i korišćenje dermatokozmetičke preparata koji različitim mehanizmima podstiču rast kose.

Kako bi se aktivirala mikrocirkulacija i time stimulisali kapilari, dobro je masirati skalpel laganim kružnim pokretima i nežno štipati kožu temena. Poželjno je kosu sušiti prirodno, bez fena i što manje je izlagati tretmanima – poput farbanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *