Osmi mart – praznik žena, ali i čitavog društva!

osmimart

Ruže na ulicama, karanfili, gomile lepo spakovanih čokolada koje na stolovima kancelarija dočekuju lepši pol pre početka radnog vremena… Da, Međunarodni dan žena je zaista, posmatrano tek površinski, simpatičan i lep praznik. Ali, hajde da ovom prilikom razmislimo zašto je ovaj dan zaista važan!

Istorijski, Danom žena obeležava se borba za ekonomsku, političku i socijalnu jednakost sa muškarcima. Inicijativu za uvođenje ovog praznika preuzela je nemačka feministkinja Klara Cetkin.

Prvo obeležavanje Dana žena dogodilo se 18. marta 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj uz brojne demonstracije. Međutim, tačan datum praznika je utvrđen kasnije, te se 8.marta obeležava svake godine počev od 1917.

Složićete se, svakog dana je važno da istaknemo tu civilizacijsku tekovinu zvanu ravnopravnost. Ali, barem jedanput godišnje treba staviti prst na čelo i razmisliti kako je izgledalo biti žena pre samo pedeset godina, a kamoli pre jednog veka. Mnoge naše prabake bile su nepismene i posvećene isključivo kućnim poslovima, dok karijera, pravo glasa ili samostalni život nisu bili uopšte zamislivi.

Ravnopravnost otvara put ka društvu koje kao isključivo merilo uspeha uzima stručnost, obrazovanje i stečene veštine. I zato su ravnopravna društva ekonomski najstabilnija i najsrećnija.

Iako danas žene “na papiru” imaju sva prava, neretko se dešava da su i dalje manje plaćene, teže dospevaju do liderskih pozicija i karijernog napretka.

Društvo koje sputava žene i ženska prava u celini nije srećno! I zato verujemo da ovaj praznik nije samo Dan žena, već dan koji bi svi trebalo da praznujemo, jer se borbom za ravnopravnost napravila prekretnica u čitavoj civilzaciji!

I zato – srećan Osmi mart – svima, a posebno svakodnevnim heroinama!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *