Pametno se sunčajte

suncanje

Ili proleće brzo protiče ili je leto rešilo da se pojavi malo preko reda! Sve u svemu, asfalt je sve vreliji i mnogi već beže na bazene ili terase da „uhvate“ prve nijanse i pohvale se tamnijim tenom.

Mi smo rešili da ne sedimo skrštenih ruku i da vas već „naoružamo“ sa savetima o pametnom sunčanju! Obratite pažnju na ove redove i bićete zadovoljni kako ste pocrneli, a što je najvažnije – i potpuno zdravi!

Najpre je važno da znamo da je sunčevo zračenje danas postalo velika opasnost za kožu, tako da se preteranim izlaganjem i neprimenjivanjem sredstava za zaštitu izlažemo riziku od nastanka opekotina i ostalih oštećenja, koja u najgorem slučaju mogu prethoditi nastanku melanoma. On se poslednjih godina javlja sve češće, a uglavnom je posledica lošeg i nezdravog izlaganja suncu.

Glavnu ulogu u nastanku kožnih oštećenja imaju UVA i UVB zraci. UVA (dugotalasni) zraci izazivaju tamnjenje kože bez opekotina. Prodiru dublje u kožu i odgovorni su za ubrzano starenje. Treba znati da prolaze čak i kroz staklo, oblak ili pola metra dubine vode, a prisutni su i u solarijumima. UVB zraci dovode do opekotina na koži, ubrzavaju starenje, a smatraju se odgovornim i za nastanak karcinoma kože. Kliničko iskustvo pokazalo je da imaju nepovoljniji učinak na kožu od UVA zraka usled veće energije. UVC zraci ne dopiru do površine zemlje, te tako nisu opasni po zdravlje.

Upravo radi preventive i bolje informisanosti o štetnosti UV zraka uveden je pojam UV indeks kao mera količine UV zraka koja odgovara njihovom dejstvu na koži, a izražava se brojčano od jedan do deset.

Što je UV indeks veći, savetuje se kraći boravak na otvorenom.

Ipak, uz poštovanje saveta za boravak na suncu i pravilan izbor proizvoda koji odgovaraju upravo Vašem tipu i zdravstvenom stanju kože, ali situaciji u kojoj se nalazite, sebi možete bez brige priuštiti kvalitetan i zdrav boravak pod suncem, kako biste od njega dobili najviše što možete.

Postoje brojna sredstva koja omogućuju pravilnu zaštitu i preplanulo telo.

Neophodan visok stepen zaštite

Kako bismo preventivno delovali i zaštitili kožu od potencijalnih oštećenja, najpametniji izbor je upotreba preparata s visokim stepenom zaštite od UVB i UVA zraka. Takvi proizvodi štite nas ne samo od nastanka opekotina, nego posledično i od razvoja raka kože i melanoma. Osim toga, pružaju nam sigurnost i od mogućih alergijskih reakcija, iritacije i dehidracije kože.

Danas već gotovo svi proizvođači nude proizvode koji štite od UVA i UVB zraka. Međutim, ne štite svi jednako, zbog čega treba obratiti pažnju na označavanje stepena zaštite. Oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zračenja, pa ako na proizvodu nema dodatne oznake za UVA zrake, imajte u vidu da verovatno štiti i od UVA zraka, samo u znatno manjoj meri ili jednostavno taj stepen nije izračunata.

Kvalitetan i siguran proizvod za zaštitu od sunca mora imati ujednačenu UVA i UVB zaštitu od sunca. Kao zaštitni filteri koriste se oni mineralnog, hemijskog i organskog porekla.

I upravo njihova kombinacija pruža učinkovitu i sigurnu zaštitu od sunca. Proizvodi s isključivo mineralnim filterima ne pružaju dovoljno sigurnu zaštitu od sunca, tako da se njihova upotreba preporučuje isključivo u slučaju kad osoba ne može koristiti proizvode s hemijskim zaštitnim filtrima, zbog toga što je na njih preosetljiva i kod dece s aktivnim atopijskim dermatitisom.

Za sada smo u ovih nekoliko redova napravili mali uvod, ali uskoro ćemo detaljnije pisati o svim aspektima izloženosti suncu.

Ako ste već nastradali od sunca i dobli opekline, sazanjte kako ublažiti opekline od sunca.

U službi vašeg zdravlja, od glave do pete! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *