Pamuk, vuna ili spandeks, pitanje je sad!

zimski donji vešBilo da ste smislili gde ćete na zimski odmor ili samo koristite nekoliko dana predstojećih praznika kako biste se odmorili, pored ostalih naizgled važnijih stvari, kao što je ispijanje toplog čaja, kafe, služenja kuvanim vinom, vanilicama, kiflicama, cimetom, pijenja vina pored kamina i ostalih sličnih uživanja u zimskim čarolijama koje nas polako osvajaju kako se približavamo dočeku Nove godine, želela sam da podelim sa vama još neke važne ideje koje mogu da doprinesu da se osećate udobno, toplo i lepo.

Drage dame, u obilju šarenila, lepog izgleda, mora boja i lepih dezena donjeg veša koji se nudi na sve strane, sigurno niste baš uvek razmišljale o pravilnom i zdravom izboru vašeg donjeg veša tokom zimskog perioda.

Da se igranje u snegu u parku ili na planini, veče sa partnerom ili trčkaranje za detetom ne bi pretvorilo u vašu noćnu moru i kako biste sačuvale vaše zdravlje i tokom ovog važnog perioda, treba da mislite i o ovoj temi. Ne mislim da sam otkrila toplu vodu, ali nije zgoreg prisetiti se nekih činjenica i otkriti ponešto novo što možda niste znale.

Pretpostavljamo da žene koje žive u hladnom klimatskom pojasu znaju dobro da izaberu svoj donji veš i shvataju važnost biranja dobrog termalnog veša (za zimske uslove) ali nažalost, smatram da se o ovoj temi malo, nedovoljno i slabo govori iz razloga što ovde kod nas vlada neko uverenje da ako nosite dugi zimski veš, “niste ženstvene, niste u trendu” i proizvođači, kao ni modni “gurui” u Srbiji, ne prate previše ovaj trend iz tog razloga. Ja želim da vam ukažem na to šta sve postoji, a vi kako hoćete! Naravno, nije uvek neophodno nositi “duge gaće” (osim za skijanje, sankanje i drugi dugi boravak na snegu ili ekstremnijoj hladnoći) ali o materijalima od kojih se veš pravi treba diskutovati. Ovakav veš, ne samo da štiti vašu kožu od hladnog vremena već takođe pomaže da se osećate toplo i udobno. Zvuči nemoguće, ali ovakvi materijali mogu doprineti čak i spašavanju života ukoliko se nepredviđeno nađete na minusu i hladnoći više sati jer pomažu da se toplota zadržava.

Na tržištu su prisutni uglavnom materijali poput pamuka i vune, što je dobro. Ali često su to i mešavine različitih materijala poput poliestera, spandeksa, svile i sl. Važno je znati da vas ove poslednje slabije štite od hladnoće i vaginalnih i urinarnih infekcija kao i od razvoja štetnih mikroorganizama. To ne znači da ovakav veš treba u potpunosti izbegavati, ali poželjno je nositi ga kratkotrajno, u zatvorenom prostoru i obavezno staviti tanki svakodnevni uložak.

Pamučni veš čuva toplotu ali nije najsrećniji izbor ako ste pritom aktivni (u prirodi i sl.) Najbolje je da koristite vuneni veš, iako je nešto skuplji, ali on vas u potpunosti osigurava tokom hladnih dana zato što propušta vazduh i ne zadržava vlagu, a čuva i od neprijatnih mirisa, što je od velikog značaja za vaše intimno zdravlje. Malo se teže suši ali to mu je jedina mana.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju je težina vašeg veša. Birajte lagane materijale ako ste aktivne, a one teže ako planirate zimske sportove.

Dakle, važno je da veš bude vazdušno propustan, da apsorbuje vlagu i bude prilagodljiv vašim pokretima.

Po svaku cenu izbegavajte čist najlon jer je on najgori izbor iako može delovati atraktivno na prvi pogled i dodir. Ako već ne možete bez ovog materijala, vodite računa da unutrašnja strana bude pamučna kako bi se zadržavala vlaga iz intimne regije. Tange u potpunosti zaboravite! Jer one najviše donose rizik od infekcija. One podstiču širenje bakterija iz rektalne regije ka intimnoj, što može napraviti problem. Možda zvučim “nazadno” ali uverite se i same. Uostalom, ima toliko boljih drugih oblika, materijala i boja, usudite se da probate nešto drugo, makar štosa radi. A pošto je zima, ništa vam se neće providiti kroz garderobu. Tako da ovaj period slobodno iskoristite za eksperimentisanje.

Uživajte u lepim zimskim danima! Pozdravlja vas

Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *