Par saveta za buduće mame!

buduce mame

Trudnoća je zaista predivan i rečima ne baš lako opisiv period u životu jedne žene. Te vrste promena u telu, u razmišljanju, u sveukupnom pogledu na svet, osećaj života unutar života… zaista, teško da postoje te reči u srpskom, ali i bilo kom drugom jeziku koje bi mogle da to dočaraju!

Ovom prilikom smo malo porazmislili i rešili da u okviru jednog teksta predočimo neke veoma važne i koriste savete za sve buduće mame, kao i one koje to planiraju! 🙂

1) Hranite se zdravo, umereno i ravnomerno!

Trudnoća ne sme da bude izgovor za prekomeran unos hrane, koji može narušiti zdravlje trudnice. To znači da je neophodan izbalansiran unos voća i povrća kao i mlečnih proizvoda. Unos nutrijenata je važan, bilo kroz regularne obroke, bilo putem suplemenata; tačnije, unos vitamina B6, vitamina C, kao i omega 3 masnih kiselina.

2) Vežbajte.

Veći broj trudnica vežba tokom trudnoće bez komplikacija, ali vam ipak preporučujemo da se konsultujete sa ginekologom. U trudnoći se preporučuje pilates i joga, a kontaktne sportove i aktivnosti se potrudite da izbegavate. Već oko 3-4 meseca izbegavajte vežbe na leđima jer se može usporiti dotok krvi prema srcu, što izaziva blagu mučninu i nesvesticu. Preporučuje se i istezanje svako veče pred spavanje.

3) Što manje alkohola!

Pola čaše belog vina u večernjim satima je sasvim dovoljna mera za trudnicu. Preterana konzumacija alkohola tokom trudnoće može izazvati fetalni alkoholizam koji dovodi do brojnih poremećaja i problema kod novorođenčeta.

4) Samo opušteno

Trudnoća je veoma, veoma stresan period za ženu. Zato je važno da se tokom tih devet meseci izbegava bespotrebni stres i nerviranje, naročito jer hormon stresa negativno utiče na bebu. Dišite duboko ukoliko vas nešto iznervira, naučite da brojite do deset… Zaista je tako najzdravije, iako deluje teško izbeći stresnu situaciju!

5) Osetite vašu bebu!

Možda najslađi savet – neka od poslednjih istraživanja pokazuju da dete reaguje na dodire već u desetoj nedelji trudnoće, a kasnije i na svetlost i zvuk. Uživajte u povezanosti sa njom, u njenim blagim „udarcima“ i uživajte u tom jedinstvenom osećaju stvaranja života unutar vas. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *