Pazite šta večerate? Jer…

… Možete da se baš namučite tokom spavanja. A svi znamo koliko je san bitan. Hajde da analiziramo šta i zašto ne bi trebalo da klopate pred spavanje.

Masna i začinjena hrana može da vas „naduva“ pred počinak, a višak šećera će otežati dolazak do sna. Ali, ovo manje-više zna svako ko se barem malčice bavio ishranom, ali u ovom blogu želimo da vam predočimo još neke namirnice koje mogu terati na insomniju – neke vas možda iznenade, ali sve ćemo obrazložiti kako treba!

Punomasni sirevi

Sirevi zasićeniji masnima, poput švajcarskog, čedar, buđavog sira ili parmezana mogu biti i te kako izazovni za varenje. Istraživači su otkrili da ovo može izazvati i gorušicu. Ukoliko legnete odmah nakon večere ovih sireva, postoji izraziti rizik od refluksa kiseline, što dovodi do nelagodnosti i osećaja zapaljenja u grudima.

Ukoliko baš volite sir, jedite ga barem 4 do 6 sati pred spavanje. Ili ako osećate potrebu za mlečnim proizvodima, čaša mleka je sasvim solidna alternativa, a zahvaljujući amino kiselini i triptofanu – san će biti i lepši i lakši!

Crna čokolada

Znamo da crna čokolada ima izrazito pozitivna dejstva, ali… ne pred spavanje. Čokolada ima dosta polifenola, ali i iznenađujuće plodonosan izvor kofeina. A znamo da kofein i te kako otežava san.

Dve kockice čokolade imaju kofeina otprilike kao šolja kafe! A potrebno je 6 do 10 sati da se kofein svari unutar organizma. Tako da… orašasto voće je super alternativa, naročito zbog visoke koncentracije melatonina.

Burgeri

Govedina je i te kako zdrava. Ali, stručnjaci upozoravaju, ovaj značajni izvor gvožđa i proteina se malo duže vari. Naročito kada je pljeskavica od govedine i sadrži viši stepen masti. Nutricionisti kažu – bolje se odlučite za grilovanu piletinu, ako morate nešto mesno da gricnete pred spavanje.

Hladna jela i mesne prerađevine

Ako imate običaj da gricnete sendvič iz prodavnice u komšiluku dok se spremate za spavanje… pa, imamo loše vesti za vas. Zbog veće količine natrijuma, ova jela mogu za sobom „ostaviti“ osećaj nadutosti i zadržati tečnosti u stomaku, što je svakako loše za dobar san. Ili, još nepraktičnija situacija, ovakva hrana će vam stvoriti osećaj žeđi, a kad ste žedni, pijete dosta vode, a kad pijete doste vode pred spavanja… pa, znate i sami – san će vam biti prekinut konstantnim odlascima u kupatilo. Ili ćete spavati u pauzama između trčanja do wc-a. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *