Pažljivo sa štapićima za uši!

stapicizausi

Iako ih pamtimo iz detinjstva kao pouzdano sredstvo za čišćenje masnoća iz ušne školjke, štapići za uši su zapravo vrlo neprimereni za higijenu ušnog kanala.

Sve je više članaka koji govore o tome koliko su štapići štetni. Iako proizvode dobro poznat i čudnovat osećaj olakšanja, šta je toliko loše u njima?

Još pre nekoliko godina američka Akademija za otorinolaringologiju je istakla kako je ušni vosak jednako blagotvoran kao nosni sekret, odnosno da ima svoju zaštitnu svrhu – zaustavlja prašinu i druge štetne čestice da dopru do bubne opne. Usled zaštitne uloge bitno je da ga, jednostavno rečeno, ostavimo da „radi svoj posao“. Iako se uvek preporučuje da štapićem kupimo masnoće sa najisturenijih delova ušne školjke, mnogi štapićem prodiru dublje u uvo, čime uklanjaju ušni vosak sa površine i guraju ka bubnoj opni.

Ne samo što ovakvim ponašanjem ostavljamo uvo nezaštićeno, čime se povećava rizik od različitih infekcija, već se i pritisak na bubnu opnu povećava što može dovesti do pucanja, pa čak i gluvoće! Ukoliko vata sklizne sa štapića možete i izgrebati ušni kanal, što je izuzetno bolno i neprijatno iskustvo.

Zato se preporučuje isključivo nežno postupanje štapićima po površini ušne školjke, a cerumen – odnosno ušna mast – će biti bezbedna i vaše uho čisto iako ga samo dobro istrpljate peškirom ili nekom drugom tkaninom nakon tuširanja.

Ukoliko pak osetite pritisak ili začepljenje u uhu – nikako ne pokušavajte taj problem da sanirate prodiranjem štapićem, već se obratite lekaru!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *