PIGMENTACIJE KOŽE

Boja vaše kože zavisi od melanogeneze – stvaranja tamnog pigmenta pod nazivom melanin, u posebnim ćelijama, mealanocitima, smeštenim u epidermisu.
Ravnomerno raspoređen u „zrncima“ na površini kože, melanin daje koži njenu jedinstvenu boju, od mlečno bele do crne, zavisno od našeg nasleđa.
Sinteza melanina , a time i boja kože, je genetski određena (fototipovi)…. Svako ima svoju boju!
Sinteza melanina je takođe stimulisana sunčevim zracima, pod čijim dejstvom koža postaje tamnija.


Melazma


Poznata i kao maska trudnoće, zbog toga što često pogađa trudnice, pojavljuje se na licu (čelo, jagodice, gornja usna).
Prouzrokovana je dejstvom sunčevih zraka, čiji se efekat na koži udružuje sa značajnim uticajem hormona tokom trudnoće. Ali, ne morate biti trudni da biste imali melazmu. Ona može biti prouzrokovana uzimanjem estrogena (kontracepcija), a može da pogodi čak i muškarce nakon izlaganja suncu.


Lentigo solarids


Poznate su i kao „staračke pege“, čiji se broj i veličina povećna sa starenjem. Pojavljuju se na nadlanicama, ali i na licu, vratu, dekolteu i nogama.


Hiperpigmentacije nakon upale kože


Svi upalni procesi na koži mogu ostsviti ružne pigmentisane tragove koji su direktno povezani sa izlaganjem suncu. Ovo se često dešava kod akni.


Neujednačenost tena


Ten može imati neujednačenu pigmentaciju, koja je karakteristična za fotostarenje prouzrokovano značajnim izlaganjem UV zračenju.


Tretman hiperpigmentacija


Osobe koje su vrlo osetljive na sunce, bilo prirodno, bilo zbog stanja kože, moraju da obezbede najbolju moguću zaštitu za svoju kožu. Važno je i da izbegavaju neposredno izlaganje suncu, da se zaštite odećom i da ispravno koriste proizvode za zaštitu od sunca sa vrlo visokim zaštitnim faktorom na svim izloženim delovima tela, kako se ne bi pojavila ili pogoršala hiperpigmentacija.
Efikasni tretmani za depigmentaciju su dostupni; a vaš dermatolog će vam objasniti mogućnosti i pomoći da izaberete tretman koji najviše odgovara vašim potrebama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *