Plivačko uvo – infekcija koja muči i neplivače!

plivačko uvo

Vreme odmora je uveliko počelo, te smo rešili da se što više posvetimo stvarima na koje morate da obratite pažnju a koje vam mogu, daleko bilo, pokvariti vaš boravak na obali!

Otitis externa vam verovatno ne znači mnogo, a da li ste čuli za sindrom „plivačkog uva“?

Ova infekcija se obično javlja kod osoba koje provode puno vremena u vodi, da se zaključiti iz imena.

Naime, prevelika količina vode koju zadrži prenakupljen cerumen(ušna mast) pogoduje razmnožavanju bakterija ili gljivica. U krajevima s umerenom klimom posebno se javlja u letnjim mesecima, kada je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti. Najpre se javljaju svrab i neprijatnost, koji vrlo brzo prelaze u bol u uhu, koji može biti do te mere jak da je teško i žvakati hranu!

Nije neophodno da plivate da biste dobili ovu infekciju – nekada su i kratki boravci u vodi dovoljni da se uvo inficira, a odmor pokvari!

Preporuka je da koristite čepiće za uši tokom plivanja ili ronjenja, nakon čega je potrebno da uši osušite peškirom i aplikujete kapi za prevenciju infekcije koje će pomoći da se ušni kanal adekvatno osuši.

Naročito je značajno NE UKLANJATI cerumen higijenskim štapićima ( ili ne daj Bože prstima) koja služi kao prirodni zaštitnik od bakterija i spoljašnje prljavštine, a takođe štiti uvo od zadržavanja vode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *