Počastimo kožu vitaminima!

Kožu hranimo najpre iznutra, i to pravilnim izborom hrane ali i gotovih vitaminskih preparata.

Vitamini su neophodni u raznim metaboličkim funkcijama organizma. Većinu, naš organizam ne sintetiše , stoga bi trebalo da se unose putem hrane i vitaminskih dodataka(suplemenata) u adekvatnoj količini. Proleće i leto, koji donose obilje svežeg povrća i voća, idealni su za „obnovu“ vitaminskih zaliha jer se koža, baš kao i telo – čiji je koža, ne zaboravimo, najveći organ, najpre tako hrani, iznutra. Kao dopuna svakodnevnoj ishrani, na tržištu postoje i oralni oblici gotovih proizvoda koji sadrže kombinacije vitamina važnih u ishrani kože. Najčešće se koriste vitamin A, E i C, potom vitamini B kompleksa, kao i vitamini D i H (biotin). Neki od nabrojanih vitamina (vitamin H) imaju i izrazito pozitivno dejstvo na kvalitet kose i noktiju. Hajde da krenemo redom!

Vitamin A

Možda se i nedovoljno spominje da je beta-karoten antioksidans, kao i to da ima jednu od ključnih uloga u zaštiti ćelije od uticaja slobodnih radikala. Vitamin A, koga ljudski organizam može da sintetiše iz karotena unesenog hranom, nužan je za normalan proces sazrevanja ćelija gornjeg sloja kože (keratinocita). On i njegovi derivati osnova su jednog inovativnijeg terapijskog pristupa lečenju bolesti koje karakteriše pojačano orožnjavanje (psorijaza, Morbus Darier, ihtioze, lichen, pucanje i listanje noktiju), preterana aktivnost lojnih žlezda (izraziti oblici akne i seboreički dermatitis), a koriste se i u terapiji protiv tumora (kožni malignomi i premaligne promene). Postoji nekoliko generacija farmakoloških retinoidnih dodataka i svaki ima tačno određeni terapijski učinak. Terapiju treba određivati i kontrolisati dermatovenerolog.

Vitamin E

Vitamin E snažan je antioksidans, ali i čuvar mladosti. Štiti ćelije već na liniji ćelijske membrane, posebno jezgra, u kojima je zapisan naš genski kod. Naime, oštećenje DNK slobodnim radikalima samo u jednoj jedinoj ćeliji može da izazove stvaranje mutiranih ćelija. Posebnom riziku su izloženi pušači, osobe koje pojačano konzumiraju alkohol, oni na rigoroznim i selektivnim dijetama, stariji i manje pokretni.

Vitamin D

Prisutan je u obliku relativno novog sastojka za lokalnu primenu. Reč je o dermatološkom sastojku za lečenje različitih hiperkeratotičnih promena na koži, a najpre psorijaze.

Vitamini B grupe

Vrlo su popularni kao „vitamini koji obnavljaju kožu“. Doduše, to je samo delimično tačno i tvrdnja da “to ne može da škodi” prosto nije istinita. Naime, intenzivno uzimanje B vitamina može da podstakne pojavu akni, umesto što će ih smiriti.

Vitamin C

Još jedan izrazito jak antioksidans. Zanimljivo je da je u našem organizmu kora nadbubrežne žlezde izuzetno bogata C vitaminom. Posebno je važan za održavanje čvrstine vezivnog tkiva, te se smanjenje vitamina C može videti u pucanju kapilara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *