PRAVILNA NEGA KOŽE KOD DECE SA ATOPIJSKIM DERMATITISOM

Za svakoga od nas je veoma bitno održati kožu zdravom i negovanom, a naročito kada su naša deca u pitanju. Zato bi za roditelje bilo veoma važno, da već od rođenja svog deteta, nauče šta je to za njih najbolje, da bi koža njihovih mališana bila hidrirana, zdrava, lepa i negovana.

U poslednje vreme se sve više stavlja akcenat na učestaliju pojavu atopijskog dermatitisa kod dece. To je u stvari vrsta ekcema, odnosno hroničnog problema kože, koje se odlikuje suvom kožom, nekada praćeno crvenilom sa prekrivenim ljuspicama ili crvenim osipom koji svrbi, pri čemu mogu nastati rane koje mogu biti otvorene ili prekrivene krustom, što je veliki rizik za nastajanje infekcije kože.

Uglavnom se javlja, 90% u prvih 4-5 godina života, a 60% u prvim mesecima života. Po nekim istraživanjima oko 20%, od ukupnog broja dece koja rastu u industrijsko razvijenim sredinama, imaju atopijski dermatitis.
U porodičnoj anamnezi dece sa atopijskim dermatitisom veoma često dobijamo podatak da neko od roditelja, braća, sestre, ima ekcem, astmu, alergiju npr. grinje, polene trava, drveća, ambrozije, neku vrstu hrane.

LEČENJE ATOPIJSKOG DERMATITISA U KUĆNIM USLOVIMA

Kao prvo mora se obratiti pažnja na to što je dete neraspoloženo, loše spava i često ima neverovatan osećaj svraba.

Takođe, moramo sprečiti pojavu infekcija kože. Iz tog razloga bitno je:

 1. Održavati pravilnu higijenu kože,
 2. Obnoviti hidro-lipidni zaštitni sloj kože,
 3. Smanjiti svrab kože i učiniti je mekom i zdravom

  Najbolje rešenje za decu od nultog meseca života je koristiti preparate dobijene iz prirode, kao što je Avene Xera Calm A.D. kozmetika:


  XeraCalm A.D. relipidirajuće ulje za pranje koje nežno čisti i umiruje suvu kožu sklonu svrabu. Ima fiziološki PH, ne sadrži sapun, bez mirisa. Čini kombinaciju:
 • Postbiotičkog sastojka I-modulia, dobijenog iz Avene termalne izvorske vode koji oblažava osećaj svrba i deluje protiv iritacija nastalih usled suvoće kože,
 • Cer-omega kompleksom lipida, sličnih lipidima kože koji smanjuju suvoću kože i regenerišu njenu zaštitnu barijeru i
 • Avene termalne izvorske vode koja smanjuje osećaj neprijatnosti, umiruje i čini kožu mekom.


  Nakon pravilno očišćene kože, obavezno naneti XeraCalm A.D. kremu za relipidaciju, bez konzervansa, mirisa, nekomedogenu. Takođe, u sebi sadrži sva tri izuzetno aktivna i prirodna sastojka (L-moduliu, Cer-omegu i Avene termalnu vodu), koje umiruju vrlo suvu kožu i obnavljaju kožnu barijeru. Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji Sterile Cosmetics koja omogućava da proizvod tokom upotrebe ostane sterilan I na taj način održava normalan mikrobiom kože.

  Idealno prirodno rešenje za irirtiranu kožu praćenu intenzivnim svrabom je XeraCalm A.D. umirujući koncentrat, koji trenutno umiruje suva područja kože sklona intenzivnom svrabu zahvaljući izrazito koncentrovanom zaštitnog i obnavljajućeg kompleksa L-modulia i Avene termalne vode. Može se nanositi na sve suve zone na licu, telu i očnim kapcima. Takođe, zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji Sterile Cosmetics omogućava da proizvod ostane sterilan.

  Spec. pedijatrije Katarina Vukailović


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *