Prekomerno znojenje

znojenje

Šta raditi sa prekomernim znojenjem?

Leto i znojenje idu ruku pod ruku. Ovo je verovatno najmanje prijatna stvar kod leta! Ili jedina neprijatna, kako god vam je lakše!

Znojenje je normalna fiziološka pojava koja pomaže u termoregulaciji organizma, ali kada pričamo o prekomernom znojenju tj. hiperhidrozi, može biti značajan fizički i psihološki teret koji utiče na svakodnevicu i znatno narušava kvalitet života.

Hiperhidroza javlja se kod približno jednog do tri posto ljudi, i to najčešće u periodu adolescencije. Glavni krivac za pojavu primarne ili idiopatske hiperhidroze (kad nema nikakvog drugog oboljenja) je emocionalna ekscitacija. Taj je oblik najčešće ograničen na pojedine delove tela, kao što su pazuh, dlanovi i tabani, a smatra se da je posledica prekomerne aktivnosti znojnih žlezda ili njihovog prekomernog broja.

Što se tiče sekundarne hiperhidroze, javlja se u okviru već postojeće bolesti koja dovodi do preteranog znojenja. U prvom redu „krivci” su bolesti metabolizma, poput dijabetesa, neke infektivne bolesti, pojedine neurološke bolesti, maligniteti a može se javiti kao reakcija na pojedine lekove.

Tretman hiperhidroze ume da bude veoma zahtevan, lokalno, sistemski ili kombinacijom a terapijsko dejstvo uglavnom deluje kratkotkrajno. U većini slučajeva neophodno je da terapije budu redovne, što iziskuje poseban napor i trud.

U savremenom svetu najpoznatija lokalna terapija je dezodorans/antiperspirant, dok su sve popularniji i tretmani jontoforeze, odnosno korišćenje blage električne struje koja dolazi do pojedinih delova tela potopljenih u vodu. Vrlo često se koristi i botulinum toksin tipa A (onaj koji sprečava stvaranje bora) jer „blokira“ znojenje na mestima gde je aplikovan. Teži oblici se leče hirurškim putem.

Videćemo da li će medicina naći još neke druge, neinvazivne odgovore na znojenje! U svakom slučaju, ovaj problem nije nerešiv i ukoliko primetite da se znojite više nego ljudi u vašoj porodici i okolini, obavezno konsultujte lekara o vašoj situaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *