Prolećni manjak energije…

Prolećni umor je prilično česta pojava koja malo koga zaobilazi. Neki kažu da je to do toplijeg vremena, drugi da je do naših zimskih navika.

Deo stručnjaka tumači da prolećni umor nastaje zbog uticaja toplijeg vremena na perifernu cirkulaciju, odnosno – zimi su kapilari suženi, te tako više krvi tj kiseonika i hranljivih materija dopire do mozga i drugih vitalnih organa. Kad nastupi proleće, kapilari se proširuju, te se više krvi usmerava ka koži. Zato se mnogi brzo umore kad treba da se „mućne glavom“ na poslu.

Šta kažu drugi? „Krive“ zimu. Pred kraj zime ljudi su potrošili zalihe energije, uključujući vitamine i minerale od Sunca i svežeg voća i povrća. Postoji i teorija vezana za hranu koju zimi konzumiramo (i od koje se neretko gojimo): mnogi zbog „zimske depresije“ jedu više ugljenih hidrata koji pomažu organizmu da nadoknade manjak serotonina. Zimi po pravilu više jedemo, a takođe se i manje krećemo. Zato se mnogi češće zamaraju kada s dolaskom dvocifrenih temperatura krenu naglo u fizičke aktivnosti. Obratite pažnju – nagla promena bioritma može da izazove i srčani udar!

Kako protiv ove naizgled bezazlene, a zapravo više – iritantne pojave?

Preporučuje se više stvari. Vežbe istezanja odmah nakon buđenja osvežavaju organizam i podstiču cirkulaciju. Umivanje hladnom vodom odlično deluje jer izlaže organizam pozitivnom šoku. Pored nanošenja hladne vode na lice kojom su nas još od malih nogu učili roditelji, preporučuje se da takođe nakvasimo i potiljak i donju stranu podlaktice.

Kofein je takođe dobar saveznik! Samo budite obrazrivi sa količinama. Preterani unos može da razdraži, izazove promene u raspoloženju i napetost. Razmislite da umesto tradicionalne domaće kafe uvedete u naviku zeleni čaj.

I naravno, ishrana! Promena gastronomskih navika će pomoći u izbacivanju toksina, na čemu će vam vaš organizam biti izuzetno zahvalan. Ograničite unos alkohola i belog šećera, povećajte unos tečnosti, „pozelenite“ tanjir spanaćem, blitvom ili brokolijem, unesite 50ak grama orašastih plodova dnevno – i osetićete magiju!

Ne samo što će vama biti lepše, vaš metabolizam će se takođe ubrzati, te ako radite na letnjoj figuri – ovo će biti dodatna brzina na putu ka izgledu kome težite!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *