Ragade: suvo ili vlažno zarastanje?

zarastanje raneDo skoro, do pre nekoliko godina, jedini savet koji sam u životu slušala vezano za zarastanje rana bilo je: skini flaster i pazi da ne kvasiš da bi se lakše osušilo. Što se pre osuši i napravi se krasta, pre će zarasti i zalečiti se. Tek od skoro sam počela da primećujem da neki ljudi primenjuju vlažno zarastanje rana.

Iako je ova metoda otkrivena još šezdesetih godina, čini mi se da je tek sada uzela maha. Moguće da do skoro nije bilo adekvatne podloge, kao ni uslova, da se vlažno zarastanje rana uspešno primenjuje.

Kako vlažno zarastanje rana funkcioniše?

Stvaranjem vlažne sredine iznad rane (pokrivanjem rane slojem nekog “zaštitnog sredstva”) izgleda da činimo čudo za njeno zarastanje. U vlažnoj sredini, epitelizacija se dešava i do 50% brže zbog veće pokretljivosti ćelija. Takođe, nije potrebno premazivati ili prskati ranu dezinfekcionim sredstvom, jer se leukociti slobodno kreću unutar rane koja nije izložena vazduhu, pa obavljaju svoj “posao” – eliminacije patogenih bakterija i gljivica. Korišćenje sredstava za dezinfekciju rane čak nije ni poželjno, jer su ona najčešće toksična za ćelije pa stvaraju lokalno oštećenje tkiva. Epitelizacija se vrši horizontalno, pa dolazi do postepenog zarastanja bez ožiljka. Osim toga, kako se ne stvara krasta, ne postoji mogućnost da se rana opet otvori – tkivo koje je stvoreno je novo, mlado i vrlo elastično, pa nema opasnosti od ponovnog pucanja kao u slučaju suvog zarastanja.

Da li je vlažno zarastanje dobro za sve tipove rana?

Nije. Neke rane, naročito nekrotične i već inficirane, ne mogu se tretirati na ovaj način. Međutim, ragade su IDEALNE rane za ovakav tip lečenja. Kao prvo, nalaze se na tkivu koje se u tom periodu stalno izlaže rastezanju (beba sisanjem rasteže bradavicu do svog zadnjeg nepca), pa je formiranje bilo kakve kraste nepoželjno, jer će se krasta odlepiti a rana opet otvoriti. Takođe, vlažni sloj koji se nanosi pruža direktno olakšanje za bolne bradavice, zbog efekta hlađenja.

Šta je potrebno za vlažno tretiranje rana?

Potrebno je sredstvo koje u vodenoj sredini ima rastvorene hranljive i zaštitne materije, koje nije agresivno već podstiče ćelije na pokretljivost i reparaciju tkiva i koje se može dobro očistiti i naneti ponovo. Ako je u pitanju oštećenje bradavica, ragade, ovo sredstvo mora biti i netoksično za bebu: oštećenje ćemo sporo lečiti ako svaki put pre podoja moramo da ribamo bradavice uklanjajući tragove nečega što beba ne bi smela ni da lizne. Nakon što se nađe odgovarajuće sredstvo, ranu treba očistiti, naneti sredstvo, držati ga određeno vreme, i proces ponoviti u odgovarajućim intervalima. Prepustite stručnjacima da intervale odrede – čitajte uputstvo na pakovanju!

Bilo je mnogo situacija u životu u kojima sam od različitih lekara i drugih zdravstvenih radnika čula potpuno različite savete vezano za jednu istu stvar – počev od bezazlenih stvari kao što je primena lekova protiv temperature, pa do ozbiljnih, kao što je operacija (za sada) bezazlenog fibroadenoma. Isto se dogodilo i sa savetima vezanim za dojenje. Sve sestre, babice, lekari, imali su nešto da kažu, preporuče, dodaju, a često su ovi saveti bili potpuno oprečni. Neki su tvrdili da bradavice treba sušiti na vazduhu, drugi da ih treba sušiti fenom. Ipak savet koji sam poslušala i koji je meni odlično radio, bio je da nakon podoja istisnem kap mleka i njime namažem bradavicu. Verovatno je samo do kvaliteta kože, jer znam da se nekim ženama rane jako lako prave, ali ja nikakav problem nisam imala – evo već osam meseci.

Iako kažu da se ne treba uzdati u ono što je nekome drugom pomoglo, jer tebi možda neće, ja sam odlučila da se raspitam šta su mame oko mene koristile u slučaju ragada i oštećenja bradavica, pa da znam šta mi je činiti ako mene zadesi. Saznala sam da su sve mame koje su imale problema sa bradavicama, koristile Multi-Mam proizvode. One koje su imale ozbiljan problem, vrlo hvale Multi-Mam Komprese. Upravo ove Komprese primenjuju principe vlažnog zarastanja rana, pa se zato vrlo uspešno koriste u slučaju ragada.

Probajte metodu sa mlekom – možda vam uspe.

A ako ne uspe – tu su Multi-Mam proizvodi.
Srećno i prijatno dojenje!

Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *