Rak grlića materice – šta treba da znamo?

U poslednjih godinu dana smo na teži način naučili koliko je važno da obratimo pažnju na naše zdravlje, na prevenciju tj kako da se čuvamo. I kad smo kod prevencije, želimo da vas podsetimo da je poslednja sedmica januara posvećena prevenciji raka grlića materice. 

Da ne dužimo, cilj nam je da napišemo nešto ukratko o ovom izuzetno opasnom problemu za sve žene – sa ciljem da obratite pažnju, jer je ovaj karcinom posebno opasan zbog faktičkog nepostojanja simptoma. 

Kao i kod svakog karcinoma, u pitanju je maligna promena epitelnog tkiva – koji se najčešće nalazi na gliću (cervixu) a može se naći i u cervikalnom kanalu. U rizičnu grupu spadaju sve žene između 35 i 50 godina života.

Što se tiče rizika za nastanak raka, najveći faktor je infekcija koju izazove neki od tipova humanog papiloma  virusa (HPV), kojih inače ima više od 100, među kojima desetak ima visok potencijal izazivanja promena normalnih ćelija. Ta promena može prerasti u karcinom. 

Kao što smo naveli u uvodnom delu, ovaj rak dolazi bez simptoma! Uglavnom nema bola, nema svraba – nikakve neprijatnosti se ne javljaju.

Šta je onda prevencija? Najčešće – to su vakcinacija i rano otkrivanje bolesti – poput kolposkopije ili PAP brisa. Imajte u vidu da je ovaj rak izlečiv 100% ukoliko se otkrije u premalignoj fazi. Zato su prevencija i redovna poseta ginekologu i veoma važni! 

Hajde da se vratimo na uzrok – HPV. Ovaj virus može dobiti svako ko je seksualno aktivan, a toliko je čest da ga je imao gotovo svaki muškarac i žena u periodu seksualno aktivnog života, a nakon ulaska u ćeliju (ukoliko spada u onih desetak koji imaju visok potencijal izazivanja promene) treba mu u proseku 8 do 10 godina do razvoja karcinoma. 

U svetu, pa i u Srbiji, se radi identifikovanja virusa se radi skrining – odnosno, masovnije pozivanje stanovništva kako bi se identifikovale osobe pod visokim rizikom za nastanak ove bolesti. Ovako se može otkriti karcinom u ranoj fazi, ali i prekancerozne promene. 

Ali, ovom prilikom bismo vam preporučili i još nešto – gel za reepitalizaciju zona grlića materice, kako bi se sprečile lezije (oštećenja na tkivu) uzrokovana HPV-om – Papilocare. Ovaj gel poboljšava procese ozdravljenja i stvara odbrambene barijere u transformacionoj zoni grlića materice, a izuzetno je koristan i kod pomoćnog lečenje intraepitelnih oštećenja na grliću, reepitalizaciju sluzokože i generalno poboljšanje zdravlja vagine. 

Detaljnije o proizvodu i načinu upotrebe možete pročitati OVDE, ili nam naravno poslati poruku. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *