Reč-dve o intimnoj higijeni

intimnahigijena

Dovoljno je samo da na par minuta bacimo pogled na razne blogerke, jutjuberke i ostale internet „zvezde“ da bismo shvatili da u digitalnom svetu postoji beskrajno prostranstvo u kome se razmenjuju saveti o šminkanju, frizurama, poslednjim modnim trendovima i tome sličnim stvarima. Međutim, kada dođemo do nege intimnih delova tela – kao da nastaje tajac. Kao da i dalje živimo u društvu gde se smatra nekako sramotnim pričati o tome.

Baš zato što intimnu higijenu prepoznajemo kao suštinsku za celokupno zdravlje jedne žene i baš zato što vidimo da se o intimnoj higijeni malo piše, rešili smo da u ovom blogu sastavimo nekoliko korisnih saveta za sve dame.

1) Pažljivo sa gelovima i sapunima!

Možda niste obraćale pažnju do sada – ali standardni gelovi za tuširanje najčešće nisu adekvatni za intimne delove tela, budući da je pH vrednost vagine niža u odnosu na pH vrednost drugih delova tela, za koje su gelovi za tuširanje najčešće i napravljeni. Nanošenjem ovih preparata na intimne delove može dovesti do narušavanja vaginalne flore, što stvara plodno tle za razvoj različitih bakterija.

2) Zaboravite na sunđer i rukavice

Nikako ne smete da koristite grube sunđere za pranje intimnih delova. Sluzokoža vagine je izuzetno osetljiva i nežna i bilo kakva vrsta materijala može da dovede do mikroskopskih povreda, što otvara put infekcijama i drugim neželjenim problemima. Zato je od vitalnog značaja za vaše intimno zdravlje da ispirate vaginu ISKLJUČIVO proverenim sredstvima.

3) Ključ je (i) u zdravoj ishrani!

Da, znamo da zvuči kao poštapalica – ali zdravlje vagine takođe leži i u zdravim namirnicama koje unosite u organizam. Izbalansirana ishrana i dovoljan unos tečnosti zaista značajno utiču na vaginalno i reproduktivno zdravlje, dok pojedine namirnice pomažu protiv gljivica i suve vagine. Ali, detaljnije o ishrani ćemo pričati u nekom od narednih blogova!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *