Reč-dve o postu

Uskrs se bliži – neki poste od početka Velikog posta, neki poslednju nedelju, neki dan-dva pred najznačajniji praznik…

Sve u svemu, iako mnogi post isključivo vezuju za uzdržavanje od pojedine vrste hrane, on ima i značajan simbolički, duhovni aspekat – a sve zarad psiho-fizičkog pročišćenja. Nema zdravog duha bez zdravog tela, parafrazirali bismo ovom prilikom čuvenu latinsku poslovicu.

Hajde da analiziramo telesni aspekat – odnosno, da vidimo zašto je on značajan i deluje pročišćavajuće na naše telo.

Post postoji u različitim kulturama, ne samo hrišćanskoj – i najpre je za telo bitno u tom periodu izbaciti toksine iz organizma.

Kako se sve posti?

Jedan od najjednostavnijih, ali i najintenzivnijih mera posta je post vodom. Tada se uzima samo i isključivo voda, najčešće prirodna, i to oko dva litra dnevno. Ova vrsta posta se samo na kratko preporučuje, budući da izbacivanje nakupljenih toksina može da prouzrokuje šok za organizam i da mu sleduju brojne tegobe i komplikacije.

U nekim kulturama se posti „na sokovima“ – odnosno u određenom periodu se konzumiraju samo biljni čajevi, ceđeni sokovi od prirodnog, sirovog voća i voda. Takođe se nikad ne posti duže od dan na ovaj način, a ovako se organizam, pored oslobađanja toksina, bogati hranljivim materijama iz svežih plodova. Neke kulture su sledbenicima nalagale post koji podrazumeva konzumiranje sirove hrane – što se danas u Zapadnom svetu primilo kao jedna od najpopularnijih detoks dijeta. Unošenjem sirovih namirnica se takođe unose i gotovo sve hranljive materije koje one sadrže, sveže su, a takođe sadrže enzime koji su vrlo korisni za rad jetre i otpuštanje otrova.

Post kakvog mi poznajemo se smatra „eliminacijskim“ – odnosno, ritam ishrane se ne menja bitno, već se eliminišu namirnice za koje se nekad verovalo da kontaminiraju telo – poput mlečnih proizvoda, crvenog mesa i dr.

Bilo da postite iz verskih ili zdravstvenih razloga i za koji god da se tip odlučite – post je zaista čudotvoran i izuzetno koristan za organizam. Naravno, rezultati zavise od osobe do osobe, a brojna su zdravstvena stanja koja su se postom pokazala poboljšanim.

U svakom slučaju – svima koji poste želimo da istraju!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *