Sačuvajte porođajni kanal

Rođenje bebe je jedno od najznačanijih iskustava u životu žene. Za ženu i celu porodicu, lepo iskustvo sa porođaja je važan faktor za srećan život.

Mnoge buduće mame se sa pojmom epiziotomija sretnu tek pred kraj trudnoće ili neposredno pred sam porođaj. To je hirurški zahvat kojim ginekolog neposredno pre rođenja deteta napravi rez međice (tkivo između anusa i vagine) i na taj način poveća vaginalni otvor, čime se olakšava izlazak deteta iz vagine, a majka štiti od povrede porođajnog kanala.

Studije i istraživanja su pokazala da ova procedura ne retko donose više štete nego koristi. Ipak i dalje se sprovodi.

Poput drugih hirurških zahvata nosi rizike kao što su obilno krvarenje, infekcija, lošiji kvalitet seksualnog života. Osim toga majke kojima je urađena epiziotomija se teško vraćaju u formu nakon porođaja, jer bolovi mogu biti dugotrajni i otežavati kretanje. Kod prvorotki porođaj obično traje duže nego kod žena koje su već rađale, što za posledicu ima iscrpljenost majke i bebe, a kod majki tokom narednih meseci može dovesti do osećaja pečenja u vagini i mokraćnom kanalu.

Dobra vest je da postoji način da porodilje olakšaju sebi porođaj i zaštite međicu. Na našem tržištu je prisutan porođajni gel – Dianatal®, namenski razvijen gel za olakšavanje vaginalnog porođaja. Dianatal® formira film u porođajnom kanalu koji smanjuje trenje između novorođenčeta i majke, čime olakšava i ubrzava porođaj, a posebno štiti vaginu, karlično dno i međicu. Dianatal® gel se može primeniti kako kod prvorotki tako i kod žena koje su već rađale i kod žena sa carskim rezom u anamnezi.

Doc. Dr Dejan Dimitrijević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *