Seboroični dermatitis – Šta biste trebali da znate

Seboroični dermatitis (dermatitis seborrhoica ili DS) je jedno od najčešćih dermatoloških oboljenja.

Pojavljuje se na licu i vlasištu, na mestima sa visokom koncentracijom lojnih žlezda. Međutim, seboroični dermatitis nije povezan sa seborejom (pojačano izlučivanje lojnih žlezda), već sa sekundarnom infekcijom masne kože prouzrokovanom gljivicom Pityrosporum ovale.

Lako prepoznatljiv, DS se pojavljuje u obliku crvenih žarišta (zbog izumrlih ćelija kože), koje se ljuspaju, a ponekad i svrbe. Žarišta se najčešće pojavljuju na ovim područjima: nabori oko nosa, i usana (nazolabijalne brazde), delovi uz nozdrve, obrve i ponekad na sredini grudi. Promene često zahvataju i delove čela na granici sa kosom u vidu crveno-žućkaste trake širine 1-2cm (corona seborrhoica).

Seboroični dermatitis vlasišta poprima formu masnih, žućkastih ljuspi, koje nastaju iznad crvrenih žarišta. Mogu da se pojave na čelu i iza ušiju i često ih prati svrab.

Crvenilo prouzrokovano stresom

Seboroični dermatitis pogađa odraslu populaciju i češći je kod muškaraca, obično od 20. do 50. godine. Tačan uzrok nije poznat, mada je značajna genetska predispozicija. Na pojavu SD utiču hormonski poremećaji, poremećaji probavnog sistema i ishrana bogata mastima, ugljenim hidratima i jakim začinima. Njegov razvoj je hroničan, uz periode pogoršanja koji se češće javljaju u jesen i zimi. Sunce doprinosi poboljšanju stanja.

Pogoršanja su najčešće prouzrokovana ili pojačana stresom.

Verovatno ste primetili, ako ste ikada dobili seboroični dermatitis, da su crvena upalna žarišta vidljiva u stresnim periodima života.

Benigna, ali dugortajna dermatoza

Iako seboroični dermatitis nije ozbiljno stanje i često se povlači bez ostavljanja vidljivog traga, nažalost, sklon je vraćanju.

Zato ne brinite ako se crvenilo vrati, čak i nakon vrlo efikasnog tretmana. To znači da ćete morati da ponovite tretman, koji će takođe biti efikasan.

Dostupno je mnogo preparata za borbu sa seboroičnim dermatitisom i dermatolog će Vam savetovati najprimereniji.

Ti preparati deluju na brojne uzročnike seboroičnog dermatitisa:

  • Upalu
  • Ljuspanje (na vlasištu i licu, perut)
  • Prisutnost gljivice Pityrosporum ovale
  • Svrab

Zavisno od lokalizacije – na licu, iznad grudne kosti ili na vlasištu – koriste se gelovi, kreme, losioni ili šamponi. Za sprečavanje ponovne pojave bolesti, neki proizvodi se upotrebljavaju u dva koraka i imaju intenzivnu fazu tretmana i fazu održavanja.

Imate seboroični dermatitis?

Razgovarajte sa svojim dermatologom, koji će Vas posavetovati i preporučiti tretman koji najviše odgovara Vašim potrebama.

Dr Biljana Veljović, dermatovenerolog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *