seks… polno prenosive bolesti… intimno zdravlje

Siguran seks - zaštita od polno prenosivih bolestiDa li upražnjavate siguran seks? Ako je odgovor “Ponekad” ili “Valjda da”, opasno se igrate sa svojim intimnim zdravljem. Da, glavna tema ove priče su polne bolesti. Polovina obolelih je u starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Šokirani?

Žene su podložnije polno prenosivim bolestima…

…i to nema veze sa menjanjem partnera, već sa anatomijom. Lakše je muškarcima da prenesu polnu bolest ženama, nego obrnuto. Polno prenosive bolesti se takođe teže otkrivaju kod žena.

Postoji više od 25 polno prenosivih bolesti

Najčešće su hlamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne vaši i trihomonijaza. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.

Polne bolesti se prenose i oralnim seksom

Iako je verovanje da je oralni seks bezbedan široko prihvaćeno, to u stvari nije istina. Poseban rizik postoji od dobijanja gonoreje, sifilisa, herpesa i hepatitisa B i HPV-a. Uvek koristite kondom kod oralnog seksa sa novim partnerom, bilo da je u pitanju muškarac ili žena (postoje i ženski kondomi). Infekcija prelazi sa osobe na osobu putem sperme, vaginalne tečnosti i krvi. Takođe može dospeti u organizam ako u ustima, vagini ili analnom otvoru postoje minijaturne fisure (ranice).

Polne bolesti se mogu lečiti, ali se sve ne mogu izlečiti

Bakterijske infekcije kao što su hlamidija, gonoreja i sifilis mogu se izlečiti antibioticima. Virusne bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV su neizlečivi, ali se mogu držati pod kontrolom. Život sa polno prenosivom bolešću može da utiče ne samo na fizičko, već i na mentalno i emotivno zdravlje. Prema novim partnerima morate biti iskreni, ako imate ili ste imali neku bolest.

Neke polne bolesti nemaju vidljive simptome

Možda vaš partner ne zna da je zaražen. Možda to još uvek ne znate ni vi.  Hlamidija je posebno asimptomatična. Kod HIV-a može proći 10 ili više godina da se primete simtomi. Vreme otkrivanja zavisi od toga koja je polna bolest u pitanju. Lako ih je pomešati sa infekcijama urinarnog trakta ili gljivičnim infekcijama. A i nije neophodno da imate simptome da biste bili prenosilac.

Probajte Multi-Gyn ActiGel!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *