Siguran intimni saveznik

dojenje u javnosti

Broj žena koje pate od vaginalnih tegoba mnogo je veći od broja onih koje zbog istih posete ginekologa.

Mnoge žene jednostavno čekaju da simptomi “prođu sami od sebe” ili primenjuju različita domaća sredstva, kupe neki od proizvoda bez konsultacije sa stručnom osobom ili ne pitaju za savet lekara.

Treba znati da je vaginalni sekret (fluor genitalis) normalna je pojava tokom menstrualnog ciklusa, koja se kroz ciklus menja, i da zavisi od količine hormona kao i psihičkih i fizičkih okolnosti. Uobičajeno je svetle ili mlečne boje, neutralna ili lagano kiselkastog mirisa. Smanjenjem broja dobrih bakterija menjaju se osobine vaginalnog sekreta: boja, miris, konzistencija. Od simptoma javljaju se peckanje, svrab i/ili osećaj nelagodnosti.

Poremećaj vaginalne mikroflore uzrok je gotovo svih tegoba, pa najvažniju ulogu u sprečavanju infekcija ima održavanje blago kisele vrednosti pH vagine. Pritom su od velikog značaja preparati za održavanje higijene urogenitalnog područja, kao i način i učestalost njihove primene.

Preporučuje se uobičajeno tuširanje proizvodima koji ne sadrže mirise, niti konzervanse, najbolji su u obliku tekućeg sindeta, s dozatorom koji preostali sadržaj čuva od zagađenja okolnim mikrobima, i da im je pH vrednost od 3,8 do 4,5. Preparati s kiselijim pH (oko 3) mogu se koristiti samo kraće vreme u slučaju bakterijske ili gljivične infekcije. Međutim, i prečesto pranje može stvoriti problem i biti kontraproduktivno.


Od ostalih mera preporučuje se izbegavanje sintetičkog intimnog rublja, naročito tokom bavljenja sportom, jer pojačano znojenje, odnosno vlažnost i zatvorenost, povećavaju rizik od nastanka mikoza. Higijenske uloške i tampone treba redovno menjati, a tokom noćnog spavanja izbegavati tampone.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *