Spremni za leto. Ali potpuno!

Šta pomislite kad kažete pripreme za leto?

Mnogi će reći – šoping pred more, neki i sređivanje figure… Ali, pripreme podrazumevaju i ne tako prijatne situacije koje nas na letovanju mogu zadesiti. Virusi, stomačna oboljenja, dijareja usled promene klime ili ishrane… Rizika ima i previše.

A ako baš volite da se brčkate i kupate u moru – može doći i do upale ušnog kanala.

Da budemo precizni, u ovim situacijama se upaljuje koža slušnog hodnika. Ona je veoma osetljiva i tanana, te je tako izuzetno osetljiva na bol. Kada se upali, slušni hodnik crveni i otiče, te se tako i zatvara kanal kojim zvuk putuje do srednjeg uha.

Do upale slušnog hodnika najčešće dolazi usled kontakta sa vodom – budući da je ona plodno tle za razvitak bakterija i raznih gljivica.

Više je saveta koje bismo vam preporučili kako biste sprečili ovu upalu – najpre obratite pažnju kako koristite štapiće za uši. Nanosite vrh štapića blago i ne gurajte štapić duboko. Zbog toga što je ušni kanal toliko osetljiv, neki ne preporučuju čišćenje štapićem uopšte! Ušna smola tako može da se nabije do bubne opne, odakle ne može da bude izbačena prirodnim putem. Tako da će vam pojedini doktori reći da koristite tufere, ili da prosto ušnu školjku obrišete peškirom.

Nelečene upale mogu dovesti do brojnih komplikacija, poput mastoiditisa, slabljenje sluha, perforacije bubne opne…

I za kraj ovog teksta – još jedna naša preporuka, i to nešto „iz naše kuhinje“! U pitanju je Normison sprej za uho. Ovaj sprej omogućava brzo sušenje površinskog dela slušnog hodnika, dok kisela komponenta održava zaštitni ogrtač kože.

Ovaj sprej se posebno preporučuje za one koji zadržavaju duži kontakt sa vodom, tako da i van morske sezone, ukoliko se bavite plivanjem – imajte ga u vidu.

I naravno – želimo vam srećne pripreme za leto. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *