Šta ćete piti večeras?

pićence za novuIdu praznici, proslava Nove godine, Božić, slave, pa srpska nova godina… Sve su to lepi povodi za druženja i žurke, ali u svemu tome često zaboravljamo na to da ne treba preterivati ni u čemu. U prethodnom postu smo se osvrnuli na štetnost pušenja po zdravlje. Sada bih želela da vam skrenem malo pažnje na konzumaciju alkohola.

Naime, kada dođe do ispijanja pića, ženski organizam funkcioniše nešto drugačije nego muški. (Nepravedno je, znam. Ali činjenice su takve!) Damama je dovoljna manja količina alkohola da im našteti zdravlju nego našim jačim polovinama. Tako je nama dnevno dovoljna samo čaša vina i to je ono što naš organizam može da podnese bez većih posledica, naravno, ukoliko smo zdrave.

Plus, moram da istaknem da je vino čak zdravo, jer je analiza 1500 slučajeva žena sa juga Francuske ukazala da su sve koje su umereno konzumirale alkohol, dakle, po oko 15g dnevno, imale manje šanse za oboljevanje od raznih bolesti (uključujući čak i čuveni rak dojke) za vrtoglavih 42%. Ovo naravno ne znači da možete prekoračiti ovu dozu.

Možda se večeras odlučite za kuvno vino. Ipak, obavezno pazite da pojedete nešto uz to, makar neku pogačicu, parče sira, maslinku, krastavčić, bilo šta! Tek onda će to postati pravo uživanje, uz onaj divni karakteristični smeh i rumenilo uz koje je tako lepo opustiti se na kraju dana… ili godine.

Ali nemojte piti na prazan stomak!

Kada sve ovo saberete, doći ćete do potpuno oprečnih zaključaka, a zato ključ i jeste umerenost. I nećete pogrešiti. Mnogi su skloni piću samo pod uticajem dobre atmosfere, društva ali i zbog stresa, da bi ublažili depresiju, skrenuli pažnju.

Zato i postoji onaj čuveni fazon da pijanac uvek nađe razlog: pije i kad je srećan i kad je tužan.

Šalu na stranu, šta god radile, važno je da imate na umu da bi alkohol nekada trebalo apsolutno izbegavati:

  1. Maloletnici bi smeli da piju samo pod nadzorom odraslih.
  2. Ako imate problem da sebi ograničite količinu alkohola koju unesete – bolje da mu ne prilazite uopšte.
  3. Trudnice ili one koje to žele da postanu treba da izbegavaju alkohol, ili budu veoma umerene u njegovoj upotrebi. Iako postoje oprečna mišljenja o vremenu kada i količini koja može biti štetna, pojava tzv. fetalnog alkoholnog sindroma (defekt u rastu  i razvoju fetusa koji se kasnije odražava na fizičke i mentalne sposobnosti osobe) je direktno povezana sa upotrebom alkohola u toku trudnoće.
  4. Vozači i svi oni čija pažnja i koncentracija su izuzetno bitne u aktivnosti koju trenutno obavljaju i mogu neposredno ugroziti njihov ili život i zdravlje ljudi oko njih.
  5. Treba voditi računa o interakciji nekih lekova sa alkoholom jer mogu predstavljati zdravstveni rizik.

Hronično preterano konzumiranje alkohola oštećuje mozak, srce i jetru. Pride, mnogi alkoholičari puše. A nažalost, piće može dovesti do poremećaja u ponašanju i pospešuje nasilje među ljudima, probleme u društvu i porodici, želju za novim i novim konzumiranjem i zavisnost od alkohola.

Jedna noć u godini je u redu, ali da li želite da se opijate do jutra uz preglasnu muziku?

Obradujte partnera flašom vina, podelite ga zajedno pored kamina ili kako već vi želite a onda se opustite i uživajte. Opšte je poznato da mala količina alkohola može povoljno uticati na vaš seksualni život. Međutim, opet moram da naglasim da je umerenost ključ u pametnoj konzumaciji alkohola:

  • Preterana količina alkohola smanjuje libido, pa… pa zaključite same.
  • Alkohol izaziva dehidrataciju koja može dovesti do poremećaja vaginalne flore.
  • Veća količina alkohola izaziva pospanost, lošu koordinaciju i… pijanstvo. A pijanstvo jako ružno izgleda.
  • Kako alkohol može da utiče i na poremećaj nivoa polnih hormona (raste nivo estrogena i progesterona, a opada nivo androstendiona i testosterona), kod dugotrajne upotrebe veće količine alkohola može doći i do poremećaja mesečnog ciklusa i izostanka menstruacije.

U blogu vezanom za anti-kandida dijetu, pomenuli smo da treba izbegavati sva alkoholna pića, posebno slatke likere i pivo. Ova dijeta namenjena je ženama koje imaju problema sa vaginalnom kandidom (mada može pomoći i kod drugih oblika kandide), pa, ukoliko niste sklone kandidijazi, ne morate se strogo pridržavati ovog saveta. Ipak, ako se desi da malo preterate i napravite sebi problem (a ovaj problem možete prepoznati po svrabu, sekretu i mirisu nalik kvascu), mi vam možemo preporučiti naš probiotski preparat FloraPlus, koji se vrlo lako bori protiv gljivica i poremećaja vaginalne flore.

Naravno, vodite računa o higijeni i o pH vrednosti vaših proizvoda za intimu negu, kako vam ne bi izazvali poremećaj kiselosti u vaginalnoj regiji. Nekad je bolje koristiti samo vodu, nego koristiti pogrešno sredstvo za intimnu higijenu.

Tako, drage moje dame, dosta nauke i hemije za ovu godinu. Vidmo se u sledećoj godiini. Dotle, uživajte, budite srećne i vesele, jake i uspešne. Kao najvažnije, usrećite sebi blisku osobu, koja vam je važna u životu. Vidimo se u sledećoj 2014. godini. Želim vam srećne praznike!

Puno pozdrava, Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *