Šta je lutein i zašto nam je on potreban?

Ovaj blog ćemo posvetiti očima! Tačnije, jednoj jaaako korisnoj stvari koja naše oči čini zdravijim.

U pitanju je lutein. Pretpostavljamo da niste čuli za njega?

To je antioksidans koji pripada grupi karotenoida, a koji voću, povrću i drugim biljkama daju jarko žutu, crvenu i narandžastu boju. Antioksidansi neutrališu aktivnost reaktivnih jedinjenja koja se nazivaju slobodni radikali, a koji mogu da štete našim organima – a samim tim i našem zdravlju – ako se njihovo prisustvo ne kontroliše.

Većina tih hranljivih sastojaka koncentrisana je u očima. Od mnogih vrsta karotenoida u našem telu, samo se lutein i zeaksantin nalaze u specifičnom predelu oka zvanom makula (žuta mrlja), koji je odgovoran za održavanje centralnog vida. U oku luteinska uloga, kao antioksidansa, smanjuje aktivnost slobodnih radikala, što može prouzrokovati oštećenje mrlje i drugih delova oka. Uporedo sa zeaksantinom pomaže da se apsorbuje štetna plava svetlosna energija za zaštitu i održavanje zdravih očiju. Dobijanje adekvatnih količina luteina može umanjiti rizik od razvoja makularne degeneracije i katarakte. Ovi uslovi su vodeći uzroci oštećenja vida i slepila u većem delu sveta i pogađaju milione starih ljudi.

Ne postoji zvanično propisan preporučen dnevni unos luteina, ali pojedina kontrolisana ispitivanja i studije ukazuju na zdravstvene koristi od konzumiranja od 6 do 20 miligrama (mg) dnevno, kroz hranu ili suplemente. Mnogi zdravstveni stručnjaci specijalizovani za zdravlje očiju preporučuju unos od 10 mg dnevno, na osnovu količine korišćene u veoma važnoj studiji očnih bolesti vezanih uz starosnu dob (AREDS).

Ali, gotovo svi stručnjaci će se složiti u jednome – većina ljudi ne konzumira dovoljno luteina na dnevnoj bazi!

I zato želimo da vam preporučimo jedan novi dodatak ishrani na našem tržištu – Biogelat Lutein!

BIOGELAT Lutein 10 mg Augenplus je dodatak ishrani sa luteinom koji se  upotrebljava se za nadoknadu luteina u očima i za održavanje makularne gustine (gustine pigmenta u žutoj mrlji) u toku procesa starenja. Vitamin A doprinosi održavanju normalnog vida. Vitamin C i vitamin E doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Pogledajte više OVDE i naravno – pišite nam za sve detalje! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *