Šta je (pravilna) higijena?

Mnogo se ovih dana priča o higijeni. Ali, da li znamo šta znači higijena – da li je čistoća isto što i higijena?

SZO definiše higijenu kao uslove i aktivnosti koji pomažu u održavanju zdravlja i sprečavanju širenja bolesti. Lična higijena se odnosi isključivo na sopstveno telo.

Higijena je pola zdravlja. U smislu prevencije, naročito tokom nedavno proglašene pandemije.

Zašto je važno da o higijeni vodimo računa u borbi protiv virusa COVID-19? Jer je (uvek) bolje sprečiti nego lečiti!

Standardne preporuke za sprečavanje širenja infekcije uključuju redovno pranje ruku, prekrivanje usta i nosa prilikom kašljanja/kijanja, pojačana dezinfekcija radnih površina (uključujući telefone i kompjutere), presvlačenje odeće čim uđete u kuću, kao i temeljnija termička obrada pojedinih namirnica.

Takođe, trudite se da izbegavate bliski kontakt sa osobama koje pokazuju simptome respiratornih bolesti, poput suvog kašlja. Smanjite kontakt sa starijim osobama, ali ne zaboravite da ih pozovete i da ih upitate za njihove potrebe.

U redovno pranje ruku, koje obuhvata pranje običnim ili antiseptičkim sapunom i vodom, svakako bi trebalo uključiti i alkoholni dezinficijens dokazane efikasnosti. Kako bi se ruke zaštitile od isušivanja i oštećenja kože, potrebno je mazati emolijentne kreme.

I da podsetimo – iako antibakterijski gelovi i pene imaju posebne hemikalije i pomažu u ubijanju mikroorganizama, način na koji perete ruke, odnosno trljanje šake o šaku je podjednako bitan čin da ih se otarasite.

Vođenjem računa o ličnoj higijeni pomažete i sebi i svojoj okolini!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *