Šta je problem sa dojenjem na javnom mestu?

Avgust je proglašen mesecom dojenja, te želimo i kroz blogove da se dotaknemo nekih bitnih aspekata dojenja. A jedna od tema jeste i dojenje na javnom mestu.

Zašto se oko ove teme polemiše?

Najpre, žena ima pravo da doji – svuda i svugde, bez rezerve. Ne postoji zakon niti podzakonski akt koji bi to pravo ograničio. U autobusu, restoranu, u parku ili u popodnevnoj šetnji, može se desiti da beba ogladni. Svako ko se nekada uhvatio u koštac sa bepcem, zna da može da očekuje neočekivano!

Svako ima drugačiji stepen komfora, i to je u redu. Ali, naša percepcija nikada ne sme da bude uperena ka drugima. Naročito ne prema mamama! Osuđivanje mama koje doje decu je stvar nepoštovanja, ali i neznanja.

Imajte u vidu da je beba mnogo, mnooogo gladna.

Bebe jedu u proseku i do 10 puta dnevno. I vrlo je verovatno da će se „napad“ gladi zadesiti u javnom prostoru. Majčino mleko će na najbolji mogući način zasititi bebu i obezbediti sve ono što je neophodno. Ono pomaže i bebi i majci u bezbroj aspekata.

Iako masovni mediji pokušavaju da nas ubede u suprotno, ženske grudi nisu isključivo objekat požude, odnosno seksualnosti.

A ako neki imaju toliki problem da vide otkrivenu dojku u javnosti zbog hranjenja bebe… pa, preporučujemo okretanje glave na drugu stranu.

Mame ne mogu da provode dane i dane isključivo u svoja četiri zida, i njima je potrebno društvo, svež vazduh, kafa u miru i tišini ili prosto šetnja – i ako se u tom periodu zadesi da je beba gladna, najmanje što možemo da učinimo je da ne osuđujemo ženu koja je na izvršenju najzahtevnijeg i najizazovnijeg radnog zadatka – majčinstva!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *